Gündem

Demokrat Yargı’da HSYK çatlağı

0

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 7 üyeliği için yapılan seçimlerde hüsrana uğrayan Demokrat-Yargı Derneği’nde yaprak dökümü başladı.HSYK seçimleri öncesinde bürokratların aday olmasına bayrak açan dernekteki görüş ayrılıkları, kuruculardan Osman Can’ın eşbaşkanlıktan istifasıyla son buldu.

YARSAV’a karşı, liberal ve AKP’ye yakın isimlerce kurulan Demokrat-Yargı, referandumda ‘Evet’ kampanyası yürütmüştü. Referandum sonrasında sıra HSYK seçimlerine gelince dernek ikiye bölündü. Yönetimde yer alan Yargıtay üyeleri Nihat Ömeroğlu ve İsmail Rüştü Cirit’in başını çektiği 14 üyeli Bursa Grubu, bağımsız aday çıkarmaktansa ‘Bakanlık Listesi’ olarak nitelendirilen İbrahim Okur’a destek vermekte ısrar etti. Hal böyle olunca, Beypazarı Hâkimi Orhangazi Ertekin ile hareket eden çoğunluk grubu, öneriye ‘Hayır’ deyince Bursa Grubu istifa etti. Bu süreçte Eşbaşkan Osman Can suskunluğunu korudu.

Tartışma yaratan yazı

Ancak referandumdan sonra Can, Star gazetesinde kaleme aldığı yazıda YARSAV’ın ideolojik pozisyonu, Demokrat-Yargı’nın da uyguladığı strateji nedeniyle ‘marjinal’ kaldığını savundu ve derneğinden farklı olarak, “Bekleyip görelim” dedi. Demokrat-Yargı’nın yönetiminde tartışma yaratan yazısında Can, şunları kaydetti: “Yeni üyelerle ilgili sağlıklı değerlendirmede bulunmak için kararlarını ve icraatlarını beklemek zorundayız. Eski düzenden kötü olamaz herhalde.”

Yazıdan sonra toplanan yönetim kurulu üyeleri Can’ı yazısından dolayı ağır bir dille eleştirdi. Can da bu eleştiriler karşısında eşbaşkanlıktan istifa etti. Ertekin, Can’ın ‘kendisini toparlayana kadar’ üye kalmasına karar verildiğini belirterek, şunları söyledi: “Bir süre yönetim kurulu üyesi olarak devam edecek. Tartışmamız şuydu: Demokrat-Yargı iktidar mücadelesi için mi, yoksa demokrasi için mi vardır? Bizim vurgumuz, demokratik dönüşümdür. Geldiğimiz noktada, (Osman Can’ın) iktidar dönüşümünün yeterli olduğunu söyleyen bir bakışı var.” (İsmail Saymaz/Radikal)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.