Eğitim

Oxford Üniversitesi mülakat sorularını açıkladı

0

Oxford Üniversitesi, öğrenci seçme sürecinin bir parçası olan mülakatlarda lise mezunlarına yönelttiği sorulardan bazılarını kamuya açıkladı.

Oxford, mülakat sürecini saran esrar perdesini aralamak istediğini ve okula başvuran öğrencilerin kendilerini bekleyen sorular hakkında fikir sahibi olmalarını amaçladığını söylüyor.

Üniversite, düşünce üretmeyi kamçılayan ucu açık sorular yönelttiğini ve hiçbirinin doğru tek bir cevabı olmadığını vurguladı.

Örneğin ilahiyat fakültesine girmek isteyen öğrencilere, ”Aşırı riskli spor faaliyetlerine ilgi duyan, bu faaliyetlerde kendinin (ve başkalarının) hayatını tehlikeye sokan kişi bir kahraman mıdır, yoksa ahmak mı?” diye soruluyor.

Psikoloji okumak için Oxford’a girmek isteyen öğrencilere geçmişte yöneltilen bir soru ise gayet kısa, ama bir o kadar da derin:

”İnsanlar için ‘normal’ olan nedir?”

Oxford Üniversitesi yetkilileri, ”Doğru cevabı en kısa sürede bulan öğrenciyi değil, yeni fikirlere tepki vermesini bilen, düşüncelerini geliştirebilen öğrencileri aradıklarını” söylediler.

Bu çerçevede İngiliz filolojisine başvuran öğrencilere İngiliz televizyonunda 50 yıldır oynayan Coronation Street adlı pembe diziyle ilgili bir soru yöneltilmiş.

Mülakatta, ”İngiliz dili ve edebiyatı okuyan bir kişinin Coronation Street’in 50 yıldır televizyonda oynamasıyla neden ilgilenebileceğini anlatın” deniyor.

Oxford Üniversitesi’nde lisans düzeyinde öğrenci alımını kontrol eden Mike Nicholson, mülakatta bu soruya hikaye anlatmanın inceliklerine ilişkin çok sayıda fikir üreretek yanıt verilebileceğini söylüyor.

Oxford’un başarılı bulduğu öğrencilerden biri, bu soruyu ‘popüler’ edebiyat kavramını irdeleyerek ve meşhur yazar Charles Dickens’ın da zamanında romanlarını tefrika halinde yayımladığını hatırlatarak yanıtlamış.

Mike Nicholson, mülakat sürecine ilişkin sayısız efsanenin türemiş olduğunu, bu yüzden konuya açıklık getirmek için geçmişte sorulan sorulardan bir kısmını kamuoyuyla paylaşmaya karar verdiklerini söyledi. (BBC)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.