Dünya

Napoli’de ‘ikinci çöp krizi’

0

Kent yakınlarındaki Vezüv dağı eteklerinde inşa edilmesi planlanan çöplüğe karşı olan binlerce Napolili, şehirdeki çöplerin toplanmasına engel oluyor.

İnşası planlanan çöplük civarındaki yerleşim birimlerinde yaşayanlar ise, günlerdir protesto gösterileri düzenliyorlar.

Gösterilerin zaman zaman polisle çatışmalara yol açtığı haberleri geliyor.

İkinci çöp krizi

Yaklaşık iki yıl önce Napoli şehrinde yaşanan benzer olaylar, “çöp krizi” olarak uluslararası gündeme yansımıştı.

O dönemde Napoli’de toplanmayan çöpler, şehir civarında kurulması planlanan çöplükler ve bu sürece dahil olan mafya bağlantılı yolsuzluklar, dikkatlerin Napoli’ye yoğunlaşmasına sebep olmuştu.

İki yıl önceki kriz, Berlusconi hükümetinin Napoli sokaklarında biriken çöplerin ordu tarafından toplanmasını sağlaması ve çöplükler konusunda halk sağlığına uygun davranılacağı taahütünde bulunmasıyla sona ermişti.

Krizin birçok sebebi var

Napoli’de yaşanan “ikinci çöp krizi”, şehirde yayınlanan Corriere del Mezzogiornio gazetesinin genel yayın yönetmeni Durante’ye göre anlaşılabilir tepkilerden kaynaklanıyor:

“Protestolara katılanların kızgınlıklarının temel sebebi, yaşadakları bölgeye çok yakında kurulması planlanan çöplük. Bunun sağlıklarını tehdit edeceğini düşünüyorlar.

Bu protestolarda bulunmalarının bir diğer sebebi ise, çöplüğün bölgedeki Vezüv Yanardağı’nın eteklerine kurulacak olması.”

Durante’ye göre Napoli’de olan bitenlerde, çöp toplama işinden rant sağlamaya çalışan organize suç örgütlerinin, yani mafyanın da payı var.

“Çöp toplama ve dönüştürme işi büyük bir sektör. Ve eğer çok para olan bir sektör sözkonusu olursa, mafya bu işe müdahale eder. Bu hep böyle olagelmiştir.

Şu an yaşananlara baktığımızda, Napoli’deki çöp meselesinin bir türlü çözülemiyor olmasında bunun etkili olduğunu da düşünebiliriz.

Çünkü Kamorra, yani buradaki organize suç örgütü, çözümsüzlük durumundan besleniyor. Ve bu işten para kazanıyorlar.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.