Tarım-Gıda

Madencilere karşı kararlılık gösterisi

0

Madencilik yasasında yapılacak bir değişiklikle zeytinliklerin maden arama ve işletme hakkı elde etmesini son anda engelleyen zeytinciler madencilere karşı uyanık olmaya devam ediyorlar. Hafta sonunda Ayvalık’ta gerçekleşen Zeytin Hasadı şenlikleri kapsamında düzenlenen bir panelde konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ( UZZK ) başkanı Dr. Mustafa Tan bütün zeytincileri madenciler karşısında nöbete çağırdı.

Zeytinciliğin yaklaşık 500 000 ailenin geçim kapısı olduğunu belirten Mustafa Tan zeytinciliğin 6 bin yıldan beridir Türkiye’nin geniş bir bölümünde ana ekonomik faaliyet kaynağı olduğunu söyleyerek, madenciliğin ve özellikle de altıncıların girdikleri bölgeyi on- onbeş yıl içinde enkaza çevirerek gittikleri konusunda uyardı. Altının ekonomiye sağladığı katma değerin ve istihdam gücünün çok üstünde bir değerin zeytincilikle zaten yaratıldığına dikkat çekti.

Bergama’da sürdürülen siyanürle altın işleme tekniğinin veya Turgutlu Çaldağında nikel işleme tesislerindeki sülfürlü işleme yönteminin geçtiğimiz günlerde Macaristan’da meydana gelen ve büyük bir felaketle sonuçlanan kaza ile aynı riskleri taşıdığına işaret edilen panelde konuşmacılar zeytinciliğin sürdürülebilir yaşamın simgesi olduğu konusuna vurgu yaptılar.

Ayvalık’taki zeytincilerin maden kanununu sadece zeytincilik penceresinden ele almalarının yetersiz olduğunu düşünenler için aynı günlerde Küçükkuyu’da düzenlenen bir başka toplantıda madencilik yasası daha geniş bir çerçeveden değerlendirildi. Küçükkuyu Belediye başkanı Cengiz Balkan’ın öncülüğünde bir araya gelen İda dağı ve Madra dağı civarı belediyelerin yetkilileri zeytinliklerin yanında ormanların, su kaynaklarının ve bir bütün olarak doğal hayatın korunmasının önemini vurguladılar.

Konuyu yakından takip ettiklerini belirten Küçükkuyu Belediye Başkanı Balkan bölge halkının konuya son derece duyarlı olduğunu, yerel yönetimlerin de madencilik faaliyetlerini dikkatle izledikerini söyledi. Yöredeki pek çok belediyenin yetkililerinin katıldığı toplantıda örgütlü bir şekilde hareket eden madenci lobilerine karşı örgütlü hareket etmenin gereği hatırlatılarak madencilerin faaliyetlerini ve bu konuda parlamentodaki gelişmeleri izlemek için ortak bir sekreterya kurulmasına karar verildi. (Yeşil Gazete)

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.