DünyaManşet

Avrupa’da İslam karşıtları güç birliği yapacak

0

Holiganlar, Naziler ve hoşnutsuzları bir araya getiren İngiliz Savunma Ligi (English Defence League), İslam karşıtı faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Organizasyon, “yoldaşları” Geert Wilders için Amsterdam’da bir gösteri düzenlemeyi planlıyor. Geert Wilders ise Hollanda’da, liberteryen Partij van de Vrijheid’in (Özgürlük Partisi) başkanı.1998’den beri Hollanda Parlamentosu üyesi. Wilders katolik olmasına rağmen sonradan Ateizm’i seçmiş bir siyasetçi. Wilders, vergilerin düşürülmesi, refah devletinin tasviyesi, asgari ücretin ortadan kaldırılması, devlet düzenlemelerinin ve müdahalelerinin en aza indirgenmesi gibi sağ liberteryen politikalarla, objektivist bir bakış açısını birleştirerek İslam dini ve özgürlüklerin uyuşamayacağı fikri ile İslama karşı bir siyaset izlemekte. Wilders ve partisi yabancı göçmenlere karşı daha sert önlemler alınması, göçmen kanunlarında değişikliğe gidilmesini istemekteler. Wilders, Türkiye’nin Avrupa Topluluğu’na üyeliğine karşı Hollanda’daki en büyük muhalefeti yürütmekte.

Son zamanlarda bütün Avrupa’da aşırı sağcı eğilimlerde artış yaşanıyor. Hollanda başta olmak üzere pek çok ülkede aşırı sağcıların yükselişi dikkat çekiyor. İngiltere ise bugünlerde İngiliz Savunma Ligi adlı İslam karşıtı grubu konuşuyor.

İngiliz Savunma Ligi, hızlı bir şekilde büyüyen bir sokak hareketi. Bazıları bunu İngiltere’nin sosyal yapısı için en büyük tehdit olarak tanımlıyor. Üyelerinin çoğu aşırı sağ kesimlerden oluşan İngiliz Savunma Ligi, İslam’a düşman. İngiltere genelinde hemen hemen her yerde düzenlenen protesto gösterilerinde binlerce kişinin desteğini alıyor. Gösterilerde sık sık şiddet kullanılıyor; ırkçı ve İslam karşıtı söylemler öne çıkıyor. Ekim ayı başında Leicester kentinde yasa dışı bir gösteri düzenleyen grubun sözcüsü Tommy Robinson, “Hiçbir yere gitmiyoruz. Gücümüz artıyor. Sayımız artıyor. Gelecek yıl da, gelecek on yıl da burada olacağız” ifadelerini kullanmıştı. Aslında sözcünün gerçek adı Tommy Robinson değil. Tommy Robinson, grubun kurulduğu İngiltere’nin Luton kentinden olan mahkûm edilmiş bir futbol holiganının adı. Robinson, “Polis, eroin ticareti yapan, sokaklarımızda terör havası estiren, Müslüman olmayan gençlerimizin özgürlüklerini ellerinden alan, Müslüman olmayan kadınlara asılıp onları taciz eden Müslüman gençlerle ilgilenmeli ve bu konuyu derinlemesine ele almalı. Bu insanlar tüm sistemimizi kötüye kullanıyor” şeklinde konuştu.

Aralarında Naziler de var

Tüm bu ifadelerine karşın, Robinson ve İngiliz Savunma Ligi’nin diğer üyeleri ırkçı ya da şiddet yanlısı bir örgüt olmadıklarını savunuyor. Amaçlarının sadece Batı dünyasının demokratik yapısını tehdit eden radikal İslamcılara karşı mücadele etmek olduğunu söylüyorlar. Irk, renk ayrımı yapmaksızın kapılarının herkese açık olduğunu söyleyen İngiliz Savunma Ligi üyeleri, buna örnek olarak aralarında yer alan Hint Sih mezhebi üyesi bir kişiyi gösteriyorlar. Neo-Nazi oldukları yönündeki iddiaları reddeden grup üyeleri, gösterilerinde sık sık İsrail bayrakları taşıyor. Faşizme Karşı İttifak adlı hareketin lideri olan Weyman Bennet ise farklı görüşte: “İngiliz Savunma Ligi, futbol holiganları, Naziler ve hoşnutsuz kişilerin karışımından oluşan bir grup. Çoğunun ne istediğini bilecek siyasi ideolojisi bile yok.”

Pek çok kişi gibi grup üyelerinin kendilerini tehlikesizmiş gibi sergilemelerini de inandırıcı bulmadığını belirten Weyman Bennet, “Bu insanlar, Avrupa’da bir kriz yaşandığını ve suçun Müslümanlarda olduğunu söylüyor. Tıpkı daha önce Yahudilerin sorumlu tutulması gibi” diyor.

Wilders’e destek için toplanıyorlar

Bir yıl önce yüzlerce grup üyesi, Manchester kent merkezinde gösteri düzenlemişti. O zamanlar polis ve faşizm karşıtı göstericilere kıyasla sayıca daha azdılar. Ancak bugün daha fazla sayıda üyeye sahipler. Sayıları binlerle ifade ediliyor ve tüm Avrupa’da aynı görüşü paylaşan kişilerle işbirliği yapmak istediklerini belirtiyorlar. İlk eylem planları ise Hollanda’da. Grup üyeleri, Müslümanlara karşı nefret ve ayrımcılığı körüklediği gerekçesiyle yargılanan Hollandalı politikacı Geert Wilders’e destek olmak için 30 Ekim’de Amsterdam’da gösteri düzenlemeyi planlıyor. Bazı siyasi gözlemciler, AB genelinde aşırı sağcı sokak gösterileri ortak zemin buluyorsa, faşizm karşıtı grupların ve ılımlı politikacıların harekete geçme zamanının geldiği yönünde uyarıda bulunuyor.

“Faşist Avrupa” adlı kitabın yazarı ve Avrupa Parlamentosu’ndaki İngiliz Sosyal Demokrat milletvekili Glyn Ford, “Bunun bir İngiliz, Hollanda ya da Alman problemi olmadığı aşikâr. Bu daha ziyade, tüm AB genelindeki Batı tarzı demokrasiyle ilgili bir sorundur. Aşırı sağcı ve Neo-Faşistlerin bir araya gelmeye başladıkları gerçeği, benim için Avrupa’daki tüm faşizm karşıtı örgütlerin işbirliği yapmaları gerektiği yönünde bir mesajdır” diyor. (DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.