Dünya

BM: Hollanda’nın Iraklılar’ı sınırdışı etmesi sorumsuzcadır

0

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Hollanda’nın iltica talebi reddedilmiş Iraklıları ülkelerine geri gönderme kararının “anlaşılmaz ve sorumsuzca” bir davranış olduğunu söyledi.

UNHCR Irak yetkililerinden Daniel Endres geldiği Hollanda’da hükümetten iltica talebi reddedilmiş Iraklı mültecileri geri göndermesi kararından vazgeçmesini istedi. Enders, Irak’ta yeni hükümet kurulup duruma hakim olmasına kadar mültecileri geri gönderme kararının ertelenmesi talebinde bulundu.

Hollanda eski Adalet Bakanı Hirsch Ballin, insan hakları örgütleri ile UNHCR’nin tüm protestolarına rağmen Mart, Haziran ve Eylül aylarında gruplar halinde Iraklı mültecileri zorla Bağdat’ta geri göndermişti.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında aylardır Irak’a seyahat edilmemesi isteniyor. Bakan Ballin, Irak’ın merkez bölgelerinde güvenlik durumunun kötü olduğunu kabul etmesine karşın, Irak’ta güvenlik durumunun yaşamı tehdit eder düzeyde olduğu yönünde ‘yeterli derecede’ sinyal almadıklarını ileri sürmüştü.

Bakanın bu yaklaşımına tepki gösteren UNHCR yetkilisi Enders, “Her ay binlerce olay meydana geliyor. Roket ve yola döşenen bombalı saldırılar gibi ciddi olaylar. Hollanda sınır dışı edilen insanların güvenliğini garanti edemez. Biz yerinde bunu yapamıyoruz” dedi.

Irak’a zorla gönderilen eski mültecilerin Bağdat’ta ulaşır ulaşmaz tutuklanıp işkencelere maruz kaldıkları iddia ediliyor. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre Irak’ta mevcut durumda 30 bin kişi hiçbir hukuki uygulamadan geçmeksizin cezaevlerinde tutuluyor. Enders, “Irak sadece güvenlikli değil, insan hakları konusunda da kötü durumda olan bir ülkedir” dedi.

Hollanda hükümetinin UNHCR yetkilisi Enders’in çağrılarına kulak vermesi beklenmiyor. Zira yeni kurulan, İslam ve göçmen karşıtı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) tarafından dışarıdan desteklenen sağcı hükümet, daha önceki hükümetler tarafından uygulanan ilticaları reddedilmelerine karşın mültecilerin geri gönderilemeyeceği ülkeler kotasını kaldıracağını açıklamıştı. Yeni hükümetin Göç ve İlticalardan sorumlu Bakanı Gerd Leers, Iraklı mültecilerin geri gönderilmesi uygulamasına yeni düzenleme getirmeyi düşünmediklerini bildirdi. (ANF)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.