Dünya

Fransa’da grevler hayatı felç etti

0

Fransa’da protestoların beşinci gününde polise göre 825 bin, sendikalara göreyse 2.5 ila 3 milyon arası eylemci sokaklardaydı dün.

Protesto ve grevler serisini tetikleyen adım, Sarkozy yönetiminin minimum emeklilik yaşını 60’dan 62’ye, tam devlet emeklilik maaşı alınabilecek yaşı da 65’ten 67’ye çıkarma planları oldu.

Ülkedeki grevler yüzünden ülkenin petrol rafineri ve depolarının büyük kısmı kapanmış durumda.

Altı haftadan az bir zaman içinde yapılan beşinci protestolara binlerce öğrenci de katıldı.

Sendikalar ulus çapında 200’ü aşkın miting düzenledi. Geçtiğimiz salı günü yapılan gösterilerde, polise göre, bir milyonu aşkın kişi sokaklara döküldü.

Sendikalar ise bu rakamın üç buçuk milyon civarında olduğunu söylüyor.

Önümüzdeki salı günü de protestolar yapılacak.

Fransız hükümeti petrol sıkıntısı yaşanmayacağı konusunda kamuoyunu sakinleştirmeye çalışırken, ülkenin bazı bölgelerinde yüksek miktarda petrol stoğu
yapıldığı haberleri ulaşıyor.

Petrol dağıtım şirketleri de hükümetin elindeki stoklara ihtiyaç duyulabileceğini açıkladı.

Grevin etkisiyle faliyetleri aksayan petrol rafinerilerinin bir an önce normal işleyişlerine dönmemeleri durumunda ciddi sıkıntıların yaşanabileceği öngörülüyor.

Petrol dağıtım şirketleri, rafinerilere ulaşımı bloke eden eylemcilere müdahale edilmesi çağrısında bulundular.

CGT sendikasından Christian Coste, AP’ye yaptığı açıklamada ”Fransa’ya diz çöktürmek için değil, sesimizi duyurmak için sokaklardayız” dedi.

Fransa’da 12 rafineri grevden etkilenmiş durumda. Tesislerden 10’u kapandı, ikisi de kapanmak üzere. Çok sayıda petrol deposu da abluka altında.

Emeklilik yaşıyla ilgili düzenleme Fransa Parlamentosu’nun alt kanadında geçtiğimiz aylarda kabul edilmişti. Senato da emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili düzenlemeyi onaylamıştı. Senato tasarının tamamını çarşamba günü oylayacak.

Sendikalar da salı günü yeniden sokaklarda olacak. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.