Yeşillerden

İklim Değişikliği Aktivist Okulu başladı

0
İklim Değişikliği Aktivist Okulu'na çok geniş bir kitleden katılım oldu.

İstanbul Yeşil Ev’de bu seneki İklim Değişikliği Aktivist Okulu’nun ilk dersleri bugün yapıldı.Yeşiller Partisi tarafından İklim Değişikliği Kampanyası’nın bir parçası olarak düzenlenen okula katılım çok genişti. İnternet siteleri, tartışma listeleri, eylemde duymak, arkadaşlar gibi farklı kaynaklar vasıtasıyla heberdar olmuş ve farklı yaşlardan erkek, ama daha çok kadın otuza yakın şevkli ve endişeli insan programa katılmak için geldiler. Şehir dışından Ankara’dan, Kaş’tan gelen katılımcılar vardı.

İklim Değişikliği Aktivist Okulu'na çok geniş bir kitleden katılım oldu.

İlk günkü dersler, iklim değişikliği ile ilgili bilimsel arka plan, ulusal ve uluslararası politikaların yanı sıra iklim değişikliğinin politik boyutu, mücadele yöntemleri ve aktivizm tartışmalarını kapsadı. Katılımcılık esas alınarak işlenen derslerde Yeşil Ev’in küçük salonu bazen hararetli tartışmalara şahit oldu. Ekim sıcağında havasız kalındığından şikâyet edildiyse de, tüm gün süren dersler boyunca neşe ile meselenin ciddiyetinin idraki karışımı aktivist ruh hiç kaybolmadı.

Levent Kurnaz

Levent Kurnaz

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın iklim değişikliğinin bilimsel arka planını açıkladığı uzun ve çok aydınlatıcı ders ile başlayan okul, Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Dr. Ümit Şahin’in iklim değişiminde son durum ve aktivistlerin kendilerini haberdar etmesi için güvenilir kaynaklar hakkında derlediği dersle devam etti.

Ümit Şahin

Ümit Şahin

Öğleden sonra, Ömer Madra’nın güzel sohbetiyle iklim değişikliğinin sistemsel boyutlarını tarttığı ders, katılımcıları endişeye düşürmekten çok çözümleri ve ne boyutta bir değişime talip olduğumuzu tartışmak için bir fırsat teşkil etti.
Ömer Madra

Ömer Madra

Semra Cerit Mazlum

Semra Cerit Mazlum

Madra’yı takiben Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Semra Cerit Mazlum iklim politikalarının uluslararası siyaset boyutunu, Kyoto Anlaşması sürecini tartıştığı bir ders verirken, Ömer Madra ile başlayan tartışma, karbon ticareti ve büyüme odaklı bir dünya ekonomik sistemi içinde geliştirilecek çözümlerin kifayetsizliği etrafında olgunlaştı.
Akşamüstü Okul, Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker’le Türkiye’de enerji politikaları ve yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulamaya geçmesi için gerekenler üzerine bir yuvarlak masa tartışmasıyla devam ederken, ilk günkü dersler Küresel Eylem Grubu’ndan Gökşen Şahin’in yönetiminde aktivist olmanın usûlü, anlamı ve nasıl etkimizi artırabileceğimiz üzerine bir tartışmayla tamamlandı.
Korol Diker

Korol Diker

Gökşen Şahin

Gökşen Şahin

Günün içeriğinin ana hatları,  Leo Murray’in derste de gösterilen Uyan, Kafayı Ye, Harekete Geç (Wake Up, Freak Out – then Get a Grip) animasyon videosunda bulunabilir.

Konuyla değişik seviyelerde aşina katılımcılar, gerek bilimsel taban, gerek hareketler hakkında aldıkları bilgiler, gerekse yaratılan açık tartışma ortamından çok memnun olduklarını ifade ettiler. İklim Değişikliği Aktivist Okulu’nun iklim politikaları ve bunların açılımlarının daha derin tartışmalarıyla önümüzdeki haftalarda devam etmesi bekleniyor. (Yeşil Gazete)

More in Yeşillerden

You may also like

Comments

Comments are closed.