İklim Krizi

Çin ve ABD yine taş koydu!

0
Çin ve ABD Dünyanın en çok emisyon üreten iki ülkesi

İklim değişikliği konusunda tüm karar vericileri bir araya getiren Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı’nın 16.’sından  (COP16) önce teknik konuların ve uzlaşı yollarının tartışıldığı Çin’deki İklim Değişikliği Görüşmeleri’nden yine somut bir sonuç çıkmadı.

Çin ve ABD Dünyanın en çok emisyon üreten iki ülkesi

Birleşmiş Milletler İklim Şefi Christiana Figueres;  her ne kadar Tianjin konuşmalarının, Meksika Cancun’daki COP 16’da anlaşmaya bir adım daha yaklaştırdığını belirtmiş olsa; müzakereler yine Çin ve ABD’nin anlaşmaz tutumu yüzünden tıkanmış görünüyor.

Bu iki büyük ülkenin baş müzakerecilerinin toplantılar sonunda söyledikleri aslında durumu özetler gibi.

Nitekim, toplantıdan sonra ABD Baş İklim Müzakerecisi Jonathan Pershing; emisyon hedefleri ve azaltımların nasıl ölçülüp raporlanacağı konusundaki umutsuzluk verecek derecede az ilerleme kaydedildiğini söyleyip Çin’i; Kopenhag kayıtlarından geri adım atmakla suçladı:

“Burada; zor kararlarları sona bırakmamız gerektiğini duyduk ama bu böyle olmaz; bazı konuları aradan seçmekle ve dengesizliği görmezden gelerek bir yere varamayız”

Çin ise toplantıdan sonra şaşırtıcı olmayan bir biçimde ABD’yi suçladı. Çin Baş Müzakerecisi Su Wei ülkesinin konumunu şöyle özetledi:

“ABD yine emisyon azaltımı konusunda  ve kalkınmakta olan ülkelere kaynak ve teknoloji aktarımı konusunda elle tutulur adımlar atmadı. Biz ise aktif olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.”

Herkesin ABD ve Çin olmadan etkili bir sonucun çıkmayacağına emin olduğu bir ortamda ABD ve Çin’in birbirlerini suçlamaya devam etmesi ve konumlarını değiştirmeye yanaşmaması uluslararası kamuoyunda hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor.

ABD’nin ve Çin’in pozisyonunu korumasından mutlu olanlar da var. Durumu fırsata dönüştürüp yapıcı bir anlaşmanın çıkmasını engellemeye çalışanların başında gelen Suudi Arabistan toplantılarda; anlaşma zeminini ortada kaldırmaya çalıştı.

Anlaşılan Cancun’da da hüsran bizi bekliyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.