Kadın

Alman şirketlerine yüzde 30 kadın kotası

0

Alman şirketlerine yüzde 30 kadın kotası öneren yasa tasarısı Yeşiller tarafından meclise sunuldu.

Avrupa Birliği (AB) genelinde kadın kotası uygulaması tartışmaları yoğunlaşırken, Yeşiller Partisi, borsada işlem gören Alman işlemlerin yönetiminde kadınlara daha fazla yer verilmesi için harekete geçti. Yeşiller Federal Meclis Grubu, “Denetleme Kurullarında cinsiyet eşiliğinin adil bir biçimde uygulanması” adı altında bir yasa tasarısı hazırladı.

Yeşiller Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast, dün Berlin’de Almana Yargıçlar Birliği Başkan Yardımcısı Romana Pisal ve Kadınlar Denetleme Kurulu Girişimi Başkanı Jutta von Falkenhausen’le ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında partisinin yasa tasarının tanıttı. Renate Künast, Alman Anayasası’nda kadın erkek eşitliğinin ve kadınların desteklenmesinin çok açık bir biçimde yer aldığına dikkat çekerken, 60 yıl aradan sonra hala bu hedeften çok uzak olunduğunun altını çizdi. Künast, Almanya’nın önde gelen 200’ün üzerindeki işletmede 800 yönetici arasında sadece 20 kadının bulunduğunu hatırlatırken, yasal olarak kota saptanmadan bu hedefe ulaşılmasının mümkün olmayacağını da dile getirdi.

Yeşiller’in yasa tasarısında, borsada işlem gören işletmelerde 2015 yılı itibariyle yöneticilerin en az yüzde 30’unun, 2017 yılı itibariyle de en az yüzde 40’ının kadın olması yer aldı.

Renate Künast, sunulan yasa tasarısının kasım ayında Federal Meclis’te görüşüleceğinden hareket ettiğini ve başta Sosyal Demokrat Parti (SPD) olmak üzere Sol Parti’nin de kendilerine destek vermesini beklediklerini de söyledi. (Hürriyet Avrupa)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.