Dış Köşe

Letonya’da erkek kıtlığı – Martin McGuiness

0

Riga-Letonya’da Sovyetler döneminden sonra kapitalizme erkeklere kıyasla daha iyi uyum sağlayan kadınlar uygun eş bulmakta zorlanıyor.

Letonya’da erkeklerin doğum oranı kadınlardan daha yüksek.

Ancak erkeklerin ortalama ömrünün kadınlara kıyasla daha kısa olması, yetişkin kadın oranının erkeklerden yüzde 8 daha fazla olmasına yol açıyor.

Başkent Riga’daki Letonya Üniversitesi’nde cinsiyetler arasındaki dengesizlik açıkça görülüyor.

Sosyolog Baiba Bela, kız öğrenci sayısının erkeklerden yüzde 50 fazla olduğunu söylüyor.

Bu nedenle de, kadınların kendi eğitim seviyelerinde erkekler bulmasının zorlaştığını belirtiyor.

Kadınlar evlenme çağına geldiklerinde de, bu yaşlardaki erkeklerin daha erken ölmesi ve intihar etme ihtimallerinin dört kat daha fazla olduğunu vurguluyor.

Ekonomik krizin etkileri

Bela, ‘Cinsiyet dengesizliği ilk olarak 30 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. Çünkü bu yaş grubundaki erkeklerin ölüm ihtimali kadınlara göre üç kat fazla.

30 yaşın altındakiler arasında kadınlardan 9 bin daha fazla erkek var. Ancak 30 ila 39 yaşları arasında kadın sayısı erkeklerden 3 bin daha fazla.

Kadınların ortalama yaşam süresi ise erkeklerden 11 yıl daha fazla.

Psikolog Ansis Stabingis, Letonya’nın 20 yıl önce kapitalizme geçmesinin erkekler üzerinde ekonomik anlamda büyük baskı yarattığını söylüyor.

İşsizliğin yüzde 20’ye çıkmasına yol açan ekonomik kriz bu baskıyı daha da artırıyor.

Stabingis, ‘Sonuçta resmi verilere göre intihar oranları yüze 16’ya çıktı. Bu, Avrupa Birliği içindeki en yüksek oran. Erkeklerden beklentiler var. Bunları karşılayamayınca da depresyona giriyorlar.’ diyor. (BBC)

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.