İklim Krizi

Dünya Sağlık Zirvesi: “İklim değişikliğiyle sağlık arasındaki ilişki açık”

0

Berlin’deki Dünya Sağlık Zirvesi’ne katılan bilim insanları, iklim değişikliği ve sağlık sorunları arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi. Bilim insanlarının geleceğe yönelik tahminleri korkutucu.

İkinci Dünya Sağlık Zirvesi bu yıl 10-13 Ekim tarihleri arasında Berlin’de düzenleniyor. Zirve kapsamında aralarında Nobel Ödüllü bilim insanlarının da bulunduğu yüzlerce katılımcı Berlin’de bir araya geldi. Zirve’de en çok dikkat çeken konulardan biri ise iklim değişikliği ve sağlık arasındaki bağlantı oldu. İklim araştırmacılarına göre küresel çapta yeterli önlem alınmazsa, sıcaklık 2200 yılına kadar sekiz derece artabilir. İklim değişikliği, küresel ısınma ve sağlık problemleri arasındaki bağlantıyı ele alan bir konuşma yapan Alman iklim araştırmacısı Hans-Joachim Schellnhuber’in geleceğe yönelik tahminleri ürkütücü görünüyor.

Moskova’daki sıcak dalgası

Bu yaz Rusya’nın başkenti Moskova’ya alışılmışın dışında bir sıcak hava dalgası hâkimdi. Hava sıcaklığı haftalarca 30 derecenin altına hiç düşmedi. Bu sıcak dalgasının ve Moskova çevresindeki orman ve bataklık yangınlarının insanların sağlığı üzerinde ne tür etkilere yol açtığı ise bugüne kadar bilinmiyor. Postdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nün Direktörü Hans Joachim Schellnhuber, Moskova’da yaşananlara dair güvenilir bilgi bulunmamasından şikâyetçi. Ancak buna karşın 2005 yılında Avrupa’nın batısını etkisi altına alan sıcak dalgası hakkında veriler mevcut. Sadece Fransa’da temmuz ve ağustos aylarında çoğunluğu yaşlı 75 bin kişi aşırı sıcak yüzünden hayatını kaybetmişti. Bu nedenle Alman iklim araştırmacısı Schellnhuber, iklim değişiminin küresel bağlamda insan sağlığı üzerinde büyük etkileri olduğu görüşünü taşıyor.

Schellnhuber, “En kötü etkiler, kalkınmakta olan ülkelerde hissediliyor. Yakacak olarak kömür kullandıkları için küresel ısınmanın kuzeydeki ülkeler tarafından tetiklenmiş olması garip bir ironi. Ancak iklim değişikliği ile ilgili iyimser bir senaryoya göre, ısınmadan kâr sağlayanlar da onlar olacak. 2 derecelik bir ısınma İskandinavya, Kanada ve Sibirya için yararlı olacaktır. Ancak küresel ısınmayla hiç bir ilgisi olmayan, bu konuda tarihsel bir sorumluluk taşımayan ve sıcak bölgelerde bulunan ülkelerde hava daha da sıcak olacak. Bu hiç adil değil ancak bir gerçek” ifadelerini kullanıyor.

Seller ve iklim değişikliği

Bangladeş’teki Dhaka Üniversitesi’nde kamu sağlığı alanında uzman olan Timothy Evans da bu konuda hemfikir. Berlin’deki Dünya Sağlık Zirvesi’ne katılan Evans, Asya’daki muson yağmurları ve siklonların yoğunluğunun değiştiğini söyledi. Evans’a göre, Pakistan’da kısa bir süre önce meydana gelen seller ve iki yıl önceki tayfunlar nedeniyle Myanmar’da yaşanan yıkım, bu gelişmenin bir sonucu. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Bangladeş de sürekli yaşanan seller nedeniyle zarar görüyor.

Evans, “Bangladeş’te tarımsal üretim daha önce verimli olan bölgelerdeki toprağın gittikçe daha fazla oranda tuzlanması nedeniyle çok hızlı bir şekilde geriliyor. Bunun sonucu olarak çiftçilerin kendi kendini besleme yeteneği de büyük oranda azalıyor. Gıda sorunu ve işsizlik insanları sıklıkla sağlık için riskli işlere yöneltiyor. Yani bu da sağlık üzerinde dolaylı bir etkisi olan bir alan” şeklinde konuşuyor.

Kanser, astım, kalp rahatsızlıkları…

İklim değişikliğinin küresel bağlamda sağlık üzerindeki etkileri konusunda uzun süredir yeterli araştırma yapılmıyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü Direktörü Francis Collins, ABD’de bilim adamlarının küresel ısınmanın tetiklediği sağlık problemlerini ele alan bir araştırma yayınladıklarını belirtiyor.

Collins, “2010 yılı Nisan ayına ait bu rapora internette ulaşılabilir. Raporun astım, kanser, kalp ve damar hastalıkları, beslenme konusu, sıcağa bağlı ölümler, zihinsel kusurlar, nörolojik hastalıklar, dang hastalığı gibi enfeksiyonun neden olduğu rahatsızlıklar, suyla bulaşan hastalıklar, havayla bağlantısı olan rahatsızlık ve ölüm vakalarını ele alan bir bölümü var” diyor.

Collins, bu uzun listeye bakınca, iklim değişikliği ve dünya genelindeki sağlık problemleri arasındaki bağlantının acil bir şekilde araştırılması hissine kapıldığını kaydediyor.

KAYNAK: Deutsche Welle Türkçe

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.