ManşetTürkiye

Gezegenin en büyük eylemiydi

0
10/10/10 Galatasaray - Taksim yürüyüşü

10/10/10 Galatasaray - Taksim yürüyüşü

Küresel ısınmayı durdurmak ve gezegeni kurtarmak için gezegenin en büyük eylemi dün yapıldı.  10 Ekim 2010’da, 188 ülkede 7347 eylem yapılırken, aktivistler sadece küresel ısınmaya dikkat çekmekle yetinmedi, aynı zamanda küresel ısınmayı durdrumak için yapılması gerekenlerin örneklerini sergiledi. Kimi yerlerde bisikletleri tamir eden, kimi yerde güneş panelleri yerleştiren eylemciler, eğlenceli yürüyüşler yapıp, yaratıcı şekillerde 350 yazdılar.

İstanbul’da yapılan yürüyüş de gösterişli ve eğlenceliydi. Galatasaray’dan Taksim’e yaklaşık bir saatte yürüyen eylemciler, burada Uzunköprü Bandosu’nun çaldığı roman ezgileriyle oynadılar. Eylem Ömer Madra, Noan Chomsky ve Richard Falk’un konuşmalarıyla sona erdi.

Galatasaray’da eylemi başlatan basın açıklamasını yapan Küresel Eylem Grubu’ndan Nuran Yüce “Bugün tüm dünyada binlerce meydanda ve noktada örgütlediğimiz bu eylemle, tüm hükümetlere, “Ya iklim değişimine çözüm olun ya da gidin” diyeceğiz. “Şirketleri değil gezegeni kurtarın” diyeceğiz.” diye konuştu.

Eylemin çağrıcısı Ömer Madra ise konuşmasında dünyanın 188 ülkesiyle aynı anda eylem yapmanın önemine değindi ve torunlarımıza bir dünya bırakmanın ancak bu şekilde mümkün olacağını söyledi.

Noam Chomsky de İstanbul eylemindeydi

Noam Chomsky ise küresel ısınmanın son derece önemli bir mücadele alanı olduğuna şüphe olmadığını belirttiği konuşmasında, bu eyleme İstanbul’da katılmanın kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.

Yürüyüş sırasında bir konuşma yapan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin ise son zamanlarda basında çıkan buzul çağı haberlerine dikkat çekerek petrol ve kömür şirketlerinin her zaman olduğu gibi insanların kafasını karıştırmaya ve iklim değişikliğine karşı gelişen duyarlığı engellemeye çalıştığını söyledi. Küresel ısınmayı durdurmak için işi hükümetlerin ve şirketlerin insafına bırakamayacağımızı söyleyen Şahin, çözümün ancak sokağın gücünü göstererek bulunabileceğine vurgu yaptı.

Yürüyüşe katılan Greenpeace gönüllüleri de yüzlerini petrol benzeri organik bir sıvıya bulayarak, Karadeniz’de gerçekleştirilen petrol arama çalışmalarına dikkat çekti ve “Karadeniz, Meksika Körfezi olmasın!” mesajını verdi.

İstanbul’da yapılan eylemcenin yanısıra İzmir, Ankara, Yalova, Bodrum ve Adana’da da etkinlikler yapıldı.

İzmir’de bisikletçiler, bedenleri ve bisikletleriyle 350 yazdılar… Perşembe Akşamı Bisikletçileri adlı grubun düzenlediği eylem Bostanlı Limanı’nda başladı ve Üçkuyular Limanı’nda son buldu. Etkinliği organize edenlerden Muhlis Dilmaç “Biz bisiklet yolları istiyoruz, bu sayede bisiklete binerek atmosferdeki karbondioksit oranını azaltabileceğiz” dedi.

Noam Chomsky, Ömer Madra ve Şanar Yurdatapan eylemde

Bodrum’da küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla Mavi Yol Girişimi Platformu, Gümüşlük Akademisi Vakfı ve Bodrum Demokratik Anayasa Platformu’nca şarkılı, türkülü ve oyunlu bir etkinlik düzenlendi. Topluluk, basın açıklamasından sonra çocukluk günlerindeki gibi oyunlar oynayıp şarkılar söyledi. Yerli ve yabancı turistler de etkinliği ilgiyle izledi.

Yalova’da ise ”10.10.2010 küresel iklim değişikleri etkinlikleri” kapsamında Perşembe Akşamı Bisikletçileri tarafından ”İklim İçin Harekete Geç” adı altında etkinlik gerçekleştirildi.Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile Bursa’dan Yeşil Pedallar, Yeşiller Partisi, İstanbul’dan Küresel Eylem Grubu, Barışa Pedal ve Greenpeace gönüllüleri ile Yalova’dan Tükoder ve TEMAD üyeleri destek verdi.

Adana’da kendilerine “350 Hareketi” adını veren bir grup, çevre kirliliğini protesto etmek için şehir içinde bisiklet turu attı.

Ankara’da da iklim değişikliği konusunda hükümetin politikalarını protesto eden 350 adlı bir grup bisikletli eylem yaptı. Gençlik Parkından toplanan ve Kuğulu Parka kadar bisikletleri ile birlikte gelen grup, fosil yakıtlara dur demeyen politikacılara karşı biraraya geldiklerini ifade etti.

DÜNYADA NELER OLDU?
· Orta Avrupa: Yaklaşık 10.000 okulun 10/10/10’de ağaç dikimine katılacağı bildirildi.
· Maldivler: Devlet Başkanı Naşid, bugünkü eylemlere destek vermek amacıyla 7 Ekim’de çatısına güneş panelleri yerleştirdi.
· Meksiko City: Belediye Başkanı, karbon salımlarını düşürmek için bir taahhüt imzalayacak ve güneş enerjisi kullanılan Chapultepec Parkı’ndaki festivale katılacak.
· ABD: Ülkede soğuğa karşı yalıtım çalışmalarından, yerel bitki dikimine dek 2000’in üzerinde etkinlik düzenleniyor.
· Çin: Hindistan ve ABD’de 850’ün üzerinde kampüs 10/10/10’da, öğrenciler arası bir temiz enerji yarışması olan“Great PowerRace”’e katılacak.
· Irak: Babil’de öğrenciler, Babil Üniversitesi’ne güneş panelinin takılacağı bir temiz enerji etkinliğine ev sahipliğini yaptı.
· Kongo’da sığınmacılara ev sahipliği yapan bir şehirde, vatandaşlar binlerce ağaç dikecekler.
· Bolivya’da 40’tan fazla kuruluş, “düşük karbon festivalinde” bir araya gelerek, gücü güneş enerjisinden sağlanan bir konser, geri dönüşüm atölyesi, ağaç edinme programı gibi bir dizi etkinlik gerçekleştirerek, ülke olarak sadece iklim değişikliği hakkında konuşmadıklarını, aynı zamanda harekete geçtiklerini gösterecekler.

(Yeşil Gazete, 350.org, NTVMSNBC)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.