Emek

Öğretmenlere 3 yıla kadar hapis istemi

0

Ankara’da 15 Ağustos’ta öğretmen atamalarına ilişkin eylem yapan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) üyesi 51 kişi hakkında, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede ayrıca, sanıkların, ‘atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılmaları’ istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapılacak öğretmen atamalarını protesto ederek, Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi gerçekleştiren Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) üyesi çeşitli illerden gelen 51 kişi hakkında dava açtı.

Cumhuriyet Savcısı Abdulvahap Yaren tarafından hazırlanan ve Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 7 sayfalık iddianamede, eylemin izinsiz olduğu ileri sürüldü.

PASİF DİRENİŞE GEÇTİLER

Eyleme katılanların polisin uyarısına rağmen dağılmadıkları anlatılan iddianamede, Abdi İpekçi Parkı’ndaki oturma eylemine katılan şüphelilerin tümünün eylemin başından beri polis tarafından dağılmaları konusunda ikaz edilmelerine rağmen, dağılmadıkları ve slogan tarak grubun eyleme devam etmesini pekiştirdikleri belirtildi. İddianamede, şüphelilerin tamamının polis tarafından zorla dağıtılacağı ikazına rağmen oturma eylemine devam ederek pasif direnişe geçtikleri, müdahaleden önce polisin olay yerinden ayrılmak isteyen gönüllü kişilere izin verdiği, ancak haklarında kamu davası açılan şüphelilerin dağılmamakta ısrar ettiğini ve oturma eylemi ve sloganlara devam ettikleri belirtildi.

İddianamede, ısrarla eyleme devam eden gruba polisin müdahale ettiği ve zorla olay yerinden uzaklaştırmak istediği eylemcilerin direnç göstermesi üzerine zorla gözaltına alındıkları kaydedildi.

3 YILA KADAR CEZA İSTENDİ

İddianamede, ihtar ve zor kullanmaya rağmen dağılmayan ve eylemlerinde ısrar eden AYÖP üyelerinin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek suçundan 1 yıl 6 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılmaları istendi.

Savcı iddianamesinde ayrıca, TCK’nın 53’üncü maddesi uyarınca sanıkların seçme ve seçilme hakkının yanı sıra, ‘Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılmasını’ talep etti. AYÖP üyesi 51 kişi, 16 Şubat 2011’de Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. (dha)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.