Türkiye

Rasmussen yine Türkiye’den ne istiyor?

0
NATO genel sekreteri Rasmussen Ankara'da

NATO genel sekreteri Rasmussen Ankara'da

NATO genel sekreteri Rasmussen’in Ankara ziyareti üzerine bir açıklama yapan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) bu ziyaretten önce, Türkiye’nin, Afganistan’da NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nün (ISAF) Kabil Merkez Bölge Komutanlığı 1 yıl daha uzatıldığını hatırlattı. Her NATO ziyaretinin yeni talepler anlamına geldiği ifade edilen açıklamada “Türkiye ABD ve NATO’nun işgal ettiği Afganistan’a 1800 asker göndermiştir. Çoğu sivil, on binlerce yoksul Afgan’ı öldüren işgale böylece Türkiye de hükümet eliyle ortak edilmiştir. Bu yüzden yapılması gereken NATO sekreteriyle yeni görüşmeler değil ABD, NATO ve Türkiye askerlerinin derhal Afganistan’dan geri çekilmesini talep etmektir.” dendi.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına Nilüfer Uğur Dalay imzasıyla yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in Türkiye ziyaretini tümüyle gereksiz ve tehlikeli buluyoruz. Çünkü Rasmussen, dünyadaki en tehlikeli savaş örgütünün temsilcisidir.

Biz ve dünyadaki savaş karşıtları yıllardır NATO’nun dağıtılması için mücadele ediyoruz. NATO’ya karşı çıkmamızın en önemli neden bu örgütün tehlikeli bir silahlı küresel örgüt olmasıdır.

Bu ziyaretten önce, Türkiye’nin, Afganistan’da NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nün (ISAF) Kabil Merkez Bölge Komutanlığı 1 yıl daha uzatıldı. Bu konuda yapılan görüşmelerde Türkiye’nin adı Afganistan konusunda “öncü ülke” olarak geçti.

NATO temsilcilerinin her ziyareti, Türkiye’den yeni talepler demektir. Türkiye ABD ve NATO’nun işgal ettiği Afganistan’a 1800 asker göndermiştir. Çoğu sivil, on binlerce yoksul Afgan’ı öldüren işgale böylece Türkiye de hükümet eliyle ortak edilmiştir. Bu yüzden yapılması gereken NATO sekreteriyle yeni görüşmeler değil ABD, NATO ve Türkiye askerlerinin derhal Afganistan’dan geri çekilmesini talep etmektir.

NATO SAVAŞ ÖRGÜTÜDÜR…

NATO, bir savaş makinesidir, bir nükleer yıkım odağıdır, yoksul ülkeler üzerinde baskı aracıdır, silah tacirlerinin birliğidir, sivillerin katilidir, yasaklanmış silahları  kullanan bir suç örgütüdür, tüm canlı yaşamı  ve çevre için en büyük tehditlerin başında gelir, ABD ve silah ve enerji şirketleri adına genişleme ve emperyalist hegemonya kurmanın aracıdır.

NATO, binlerce yoksul Afganlının  öldürüldüğü Afganistan işgalinde ABD adına taşeronluk yapan, dünya halklarının ve barışın önündeki en tehlikeli engeldir.

Bu yüzden NATO Genel Sekreterinin Türkiye ziyareti tehlikelidir.

RASMUSSEN NE İSTİYOR?

Afganistan’da on yıldır süren işgale artık bir son verilmelidir.

Obama ABD vatandaşlarından savaşa karşı çıkan sloganlarla oy isterken, seçimlerden sonra savaş karşıtı vurguları tamamen unuttu ve Afganistan’a on binlerce ABD askeri daha yollanması için karar aldı. Obama Afganistan’da kesin bir zafer istiyor ve bu zafer için ek asker gönderilmesi için bastırıyor.

NATO, güncel en büyük savaşı Afganistan’da sürdürüyor ve hala işe yarayan bir örgüt olduğunu kanıtlamanın yolu olarak Afganistan’da halka zulüm uygulamaktan başka bir iş yapmıyor.

Türkiye Hükümeti ise NATO’nun en büyük askeri güçlerinden birisi olmakla övünmekten ve ABD işgalinin ortağı olmaktan başka tutum sahip değil.

Bu yüzden bizler, küresel barış ve adalet isteyenler olarak, Rasmussen’in Türkiye’den hangi taleplerde bulunduğunun kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz.

NATO’nun ve ABD’nin hiçbir isteğinin karşılanmamasını,

Hükümetin Afganistan’daki askerleri derhal geri çağırarak Afganistan işgalinin daha uzun bir süre ortağı olmaya son vermesini talep ediyoruz.

Önümüzdeki ay Lizbon’da yapılacak NATO zirvesi sırasında Avrupa’daki savaş karşıtları, “NATO dağıtılsın!” talebini dile getirecekler. Bizler de küresel savaş karşıtı hareketin bu talebini paylaşıyoruz:

NATO’ya hayır, işgale son!
Küresel savaş örgütü NATO dağıtılsın!

Nilüfer Uğur Dalay
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına
7 Ekim 2010
www.kureselbak.org

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.