Türkiye

“Sıra kimde?”

0

İSTANBUL – Önceki gün Kabataş’ta Loç vadisinde kurulmak istenen HES’lere karşı yapılan protesto gösterisinde yaşananlara ilişkin olarak Karadeniz İsyandadır Platformu bir açıklama yaptı. Açıklamada Loç vadisinde yapacağı HES’ler nedeniyle protesto edilen Orya Enerji’nin protestocuları yıldırmak için çeşitli yöntemler kullandığı belirtilerek “Özel güvenlik elemanlarının eylemcilerin arasına girerek herkesi görüntüleyip adeta fişlemesi akıllara sıranın kimde olduğu sorusunu getirmiştir.” dendi. Karadeniz İsyandadır Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Kastamonu Cide Loç vadisinde yapımına başlanan Cide HES projesini protesto etmek için 2 Ekim Cumartesi günü Cide Loç Vadisi Platformunun çağrısı ile Kabataş yaşam mücadelesi veren pek çok grubun katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirilmişti.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı basın açıklaması yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı. Polis kuvvetlerinin yasal hakkımızı engelleme yönünde yapmış olduğu taciz edici davranışlarla pek çok defa basın metni tekrar tekrar okunmak zorunda kalındı.

Özel Güvenlik Tacizi

Şirket önünde yapılan basın açıklaması sırasında çevik kuvvetin yanında takım elbise giymiş siviller dikkat çekti. Sivil giyimli bu kişiler ceketlerinin içindeki özel güvenlik arması ile kendilerini ele verdiler. Orya enerjinin (Ümran Boru) özel güvenlikçileri olan kişiler ellerindeki küçük fotoğraf makineleri ve telefonlarla kayıt yapan elemanlara eylemcilerden tepki göstermesine rağmen “hatıra alıyoruz” diye karşılık geldi.

Olay yerinde bulunan Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü’nün de dahil olduğu Emniyet Görevlileri ise, uyarılara rağmen “burada hiçbir özel güvenlik görevlisi yok” diyerek bu kişileri eylemcilerin arasından çıkarmayı reddetmiştir. Çevik kuvvet adeta özel güvenliği koruma altına alarak eylemcileri görüntülemesine ve fişlemesine izin vermiştir.

Yer yer basın mensuplarının görüntü almasını engellemeye çalışan polisler, özel güvenlik görevlilerine ise provokasyon yaratmalarına rağmen hiçbir müdahalede bulunmamıştır.

Şirketin amacı ne? Sıra kimde?

Loç vadisi Platformu ilk olarak Kabataş’ta bulunan Orya Enerji binasının önüne 29 Mayıs 2010 Cumartesi günü yaklaşık 400 kişilik bir grupla gitmişti. Eyleme destek veren ve İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyeni olan bir Karadeniz İsyandadır Platformu aktivisti, Orya Enerji tarafından “isyan ediyor” “halkı isyana teşvik ediyor” gibi cümleler içeren bir uyarı yazısı ile üniversiteye şikayet edilmiş kendisi için suç duyurusunda bulunulmuş, şikayet sonrası akademisyenimizin görev yeri değiştirilmişti.

Özel güvenlik elemanlarının eylemcilerin arasına girerek herkesi görüntüleyip adeta fişlemesi akıllara sıranın kimde olduğu sorusunu getirmiştir.

Anayasal bir hak olarak kişilerin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını yerine getirirken Orya Enerji’nin bizleri yıldırmak amacı ile çalıştığımız kurumlara şikayetle yada türlü bağlantılar kurarak yapacağı saldırılar şüphesiz önümüzdeki günlerde yaşanabilecek bir gerçektir.

Kirli oyunların yöneticisi olan Orya Enerji amacına ulaşmak için LOÇ vadisindeki 60 yaşındaki teyzelerin üstüne iş makinelerini sürerek gözaltına alınmasını sağlamış, vadideki özel güvenlikçileri köylünün üstüne salarak dövdürmüştü. Bizleri işten attırmak için yapacağı kirli oyunlar bizleri daha çok haklı duruma getirecek ve mücadelemizi daha da güçlendirecektir.

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.