Ekoloji

Tohumu saklayan kadınlarla Torbalı’da

0
torbalı şenliği
Torbalı Tohum ve Tarım Şenliği yapıldı
torbalı şenliği

Torbalı Tohum ve Tarım Şenliği yapıldı

İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (Çiftçiplat), Karaot Köyü Tohum Derneği, Slowfood Çeşme- Alaçatı Birliği ve Torbalı Belediyesi tarafından ortaklaşa “Tohum ve Tarım Şenliği” düzenlendi. Şenliği düzenleyen örgütlenmeler yanında etkinliğe İzmir, Aydın, Çanakkale, Ankara ve Çorum’dan üreticiler, üretici dernekleri ve çevreciler katıldı. Aydın/ Kuşadası- Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, İzmir Tema, Ankara- Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm-Köy) ile Ekolojik Üreticiler Derneği genel merkezlerinin de desteklediği etkinlik Torbalı Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirildi.

29 Eylül Çarşamba günü Torbalı Kapalı Pazaryeri alanında düzenlenen şenlikte, ayrıca çiftçiler arasında yerel tohum değişimi de gerçekleştirildi. Doğal tohumlarla üretim yapan çiftçilere veya kendi ihtiyacı için bahçesinde ürün yetiştiren vatandaşlara tohumlar karşılıksız olarak verildi ve tohum değişimi kayıt altına alındı.

Torbalı’ya bağlı Karaot, Çakırbeyli, Helvacı, Düverlik, Dağteke, Yağcılar, Demirli gibi köylerden gelen ve çoğunluğu kadın olan üreticiler, ayrıca kullandıkları yerli tohumlar hakkında şenliğe gelenlere bilgi verdiler.

Etkinlik sırasında uluslar arası tohum şirketi temsilcileri hakkında yapılan anons da ilginçti. Etkinliğin sunucusu; “aramızda uluslararası tohum şirketlerinin temsilcileri de bulunuyor ve köylülerimizden yerli tohum örneği almaya çalışıyorlar. Bizler sizlerin hibrit tohumlarınızı kullanmıyoruz. Sizler de bizim tohumlarımıza dokunmayın. Üretici arkadaşlar, isim ve örgütlenmeyi kayıt altına almadan tohum vermeyiniz” anonsu yapıldı.

Kayıtlı Tohum Takası Yapıldı

29 Eylül Çarşamba günü yapılan şenlik saat 09.oo’da saygı duruşu ile başladı. Daha sonra şenliğin açılışını İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (Çiftçiplat) Sözcüsü  Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı yaptı. Kaymakçı;

“Endüstriyel tarım, uluslararası tohum şirketleri ve uluslararası ilaç firmalarına bağımlı hale gelen tarımımızdan dolayı yerli tohumlarımız hızla yok oluyor.  Uluslararası tohum şirketleri hibrit ya da GDO’lu tohumlarını satmak için yasayı çıkarttılar ve bunun üzerinden korkunç paralar kazanıyorlar. Artık yerel tohumları alıp satmak cezayı gerektiriyor. Ancak tohumları böyle takas etmek yasaya göre suç değil. Ama bunu da yasaklayabilirler. Ovadaki köylerimizde yerel tohumlarımız hemen kalmadı. Dağ köylerimizde ise çok az. Kısacası yerel tohumlarımız hızla yok oluyor. Bu durum; geleneklerimizin, folklorumuzun da yok olması demektir” dedi.

Daha sonra konuşan Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur;

“Tarımın dünya koşullarında uluslararası şirketler tarafından yönlendirilmeye başlanması ülkemizde de hızla gerçekleşiyor. Tohum tröstleri hızla yerli tohumlarımızı ve tarımımızı ele geçirmekte. Yaptığımız etkinlik; yerel tohumlarımıza sahip çıkmak, birbirimizle bu yönden ilişki kurmak ve bunun ülke çapında yapılmasının bilincini oluşturmaktır” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra Karaot Köyü Folklor Ekibi gösterisi yapıldı. Folklor gösterisi ile birlikte Saat 10.30- 11.30 arasında “tohumların kayıtlı takası” gerçekleştirildi.

Çelik: “Tohumlarımızı Korumak ve Aramızda İlişki Kurmak Gerekiyor”

Ziraat Yüksek Mühendisi Zerrin Çelik şunları söyledi:

“Biyo- çeşitliliğimiz ve yerli tohumlarımız hızla yok oluyor. Çıkarılan Tohum Yasası, adeta yerli tohumlarla üretim yapmayı yasaklıyor ve cezalar öngörüyor. Örneğin; biz burada tohum takası yapıyoruz. Eğer kendi tohumlarımızı dahi burada satmaya kalksaydık cezalarla karşılaşırdık. Gitgide azalan yerli tohumlarımızın korunması, yerli tohumla üretim yapan köylülerimizin birbiri ile ilişkisinin sağlanması gerekiyor. Zaten burada da gördüğümüz gibi yerli tohumlarımızın bekçisi kadınlarımız. Biz burada tohumu bedelsiz olarak takas ederken, aynı zamanda kime ne tohumun verildiğini kayıt altına alıyoruz. Buradaki amacımız; üretici arasında tohum değişimini ve birbirimizle karşılıklı ilişkiye geliştirmek. Bu yolla yerli tohumumuza ve geleceğimize sahip çıkma konusunda ciddi bir adım atış olacağız” .

“Tohumu Saklayan Kadınlarla Elele Verdik”

Yaklaşık bir aydır hazırlık çalışmaları süren Torbalı Tohum ve Tarım Şenliği” ile ilgili yapılan çağrıda;

“Kaybolmakta olan yerel tohumlarımıza tekrar sahip çıkmak için, çiftçilerin kendi aralarında yerel tohumları küçük paketler halinde birbirlerine vermek için bu etkinliği düzenliyoruz. İsteyen çiftçiler veya kendi ihtiyacı için bahçelerinde ürün yetiştiren vatandaşlar tohumlardan karşılıksız olarak edinebilecekler. Böylelikle lezzetli, besin değeri yüksek, kimyasal ilaçlar ve kimyasal gübreler olmadan yetiştirilebilen bu çeşitlerimiz yaşamaya devam edecek. Takas sonrası yapacağımız ‘Yerel Tohumlar ve Hayvanlar’ panelimizde, konunun uzmanları ve yerel tohumları koruyan köylü kadınlarımız konuşacaklar.

Uluslararası şirketlerin tohumları kimyasal ilaçsız, gübresiz yetiştirilemiyor. Kanser başta olmak üzere, birçok hastalıktan insanlar sapır sapır dökülüyor. Tohumlar pahalı. İlaca ve gübreye köylümüz çok para veriyor. Bu tohumlar susuz veya az suyla da yetişmiyor. Kısacası köylümüz ve tüketicimiz, görünüşü güzel ama lezzetsiz ve ilaç yüklü bu plastik domatesler ve biberlerce kuşatılmış durumda. İlacı, tohumu ve gübreyi çoğu zaman aynı çokuluslu şirketler üretiyor. Bunların çok hoşlandığı tohum yasası artık çiftçilere kendi tohumunu satmayı bile yasakladı. Tohumlarımızı patentlemeye çalışıyorlar. Yakında yerel tohumlarımızdan ürettiğimiz ürünleri sattırmazlarsa şaşmayalım.

Hâlbuki yerel çeşitlerimiz daha çok lezzetli. Kimyasal ilaçsız ve gübresiz, hatta bazıları susuz yetişebiliyor. Bilim insanları, bunlarda bizi hastalıklardan koruyan antioksidanların bulunduğunu,  bu çeşitlerimizin vitamin ve mineral maddelerince de daha zengin olduğu bilimsel bir gerçek olarak sunuyorlar.

Bu kuşatılmışlığı kırmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor dedik. Bunun için de; çeşitli kuruluşlar, İzmir ve yöresindeki köylerimizde tohumu saklayan kadınlar/ köylüler olarak ele ele verdik. İlk adım olarak Torbalı Tohum ve Tarım Şenliği düzenlemeyi uygun gördük.

Gelin orada yerel tohumunuzu dağıtın. Başkalarından da istediğiniz tohumu alın. Kuşatılmışlıktan çıkış için çareler arayalım. Birlikte yemek yiyelim” denilmişti.

KAYNAK: Kusadasidegisim.org

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.