Türkiye

Yaşarken Barışı Görmek İstiyorlar

0
Yaşlılar Heyeti basın toplantısından

Yaşlılar Heyeti basın toplantısından

Kürt sorununun çözümü için bir araya gelen ve aralarında eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili, Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tunçay, yazar Oya Baydar’ın da bulunduğu Barış İçin Yaşlılar Heyeti, “Barışı görmeden ölmek istemiyoruz” dedi. Heyet, taleplerini Meclis’e taşımak için temaslarda bulunmaya hazırlanıyor.

Talimhane’deki Nippon Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Osman Kavala, Ece Temelkuran, Ferhat Kentel, Necmiye Alpay’ın yanı sıra gazeteci, akademisyen ve aktivistler katıldı.

Heyet adına basın açıklamasını okuyan Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Yüksel Selek, “Biz, Türkiye’nin yaşlı insanları, yakın tarihin tanıkları ve özneleri, ömrümüz sona ermeden konuşmaya karar verdik. Biz, silahların susması, Kürt sorununun diyalog yoluyla çözülmesi için yola çıkıyoruz” dedi.

“Son günlerde yaşananları bahane etmeyin”

Selek, Cumhurbaşkanına, hükümete, tüm siyasal partilere ve Meclis’e seslenerek, “Kürt sorununun çözümünden sizler sorumlusunuz. Çözüm için koşullar bugün her zamankinden daha hazır. Son günlerde yaşanan talihsiz olayları bahane ederek diyalog yolunu kapatmayın” diye konuştu.

PKK’nin çatı örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği’nin (KCK) 13 Ağustos’ta ilan ettiği ve bugün dolması beklenen eylemsizlik kararını önümüzdeki haftaya uzattığı haberi öncesi yapılan açıklamada, taraflara “koşulsuz, süresiz bir çatışmasızlık sürecini başlatmaya, sorunu diyalog yoluyla çözmek için silahları susturma” çağrısında bulunuldu.

Bir gazetecinin eylemsizlik sürecinin uzamasıyla ilgili görüşünü sorduğu Türk Tabipleri Birliği (TTB) MK eski Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Çok sevindirici bir haber ama Türkiye’de barış konusunda kalıcı adım atacak bir irade yok. Biz böyle bir iradenin ortaya çıkması için çabalıyoruz” yanıtını verdi.
“BDP-AKP görüşmesi yapılmalıydı”

Gürsoy, Hakkari saldırısını “provakatif bir eylem” diye nitelendirerek Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) görüşmesinin iptal edilmemesi gerektiğini ve hükümetin BDP’yi muhatap almasının şart olduğunu söyledi.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Yeşil, “PKK’nin aldığı bu karar çok önemli. Ama devletin de operasyonları durdurarak bir adım atması gerekir” dedi.

bianet’e konuşan eski TİP’li İbrahim Aksın da “Hakkari olayı provokasyon olsa dahi BDP-AKP toplantısı ertelenmemeliydi. Bu olaya rağmen yapılmalı, provokasyon başarısız kılınmalıydı” diye konuştu.

Heyette imzası bulunan isimler ise şöyle:

Abdulilah Fırat, Aziz Kaya, Behlül Yavuz, Celalettin Yöyler, Cemal Toptancı, Çağatay Anadol, Ersin Salman, Gençay Gürsoy, Gülümser Koçak,  Gündüz Mutluay, Hüseyin Ergün, İbrahim Aksın, İbrahim Betil, İlhan Alkan, Kazım Genç, Mete Tunçay, Mıgırdiç Margosyan, Mahmut Ortakaya, Mahmut Yeşil, Nurten Tuç, Oya Baydar, Özden Sönmez, Sarkis Seropyan, Selim Sırrı Feroğlu, Tarık Ziya Ekinci ve Yüksel Selek.

KAYNAK: Bianet – 20 Eylül 2010

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.