Sağlık

Prostat Kanserinde Kolay ve Güvenilir Teşhis Dönemi

0

Bilim adamları, 60 yaşındaki erkekler için yapılacak tek bir kan tahlili ile prostat kanserinden ölme riski olan kişilerin tespit edilebileceğini açıkladı.

Bazı doktorlar, mevcut uygulamadaki düzenli taramalara güvenilir olmadıkları ve birçok erkeğin gereksiz yere tedavi görmesine yol açtıkları için karşı çıkıyor.

Ancak British Medical Journal adlı tıp dergisinde yayımlanan bir makalede, 60 yaşında yapılacak tek bir prostat testinin, ilerde başka testlere gerek bırakmayacak şekilde kesin sonuçlar üretebileceği açıklandı.

Prostat teşhisinde mevcut uygulama

Hastalığın genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıktığı; çok az belirgin semptomu olduğu ve bunun ilk evrelerde teşhisi zorlaştırdığı biliniyor.

Doktorlar, hastalığı teşhis için prostata özgü antijen (PSA) düzeylerindeki artışı izledikleri bir kan testini de uyguluyorlar.

Ancak, prostata özgü antijen düzeyindeki artışların doğal da olabileceği ya da hasta için yaşamı boyunca tehdit arzetmeyecek düzeyde yavaş gelişen tümörlerin işareti de olabileceği için yeterince güvenilir bulunmuyor.

Bu da, aslında prostat kanserine yakalanmayacak kimi kişilerin, bu testlerin sonucunda daha ileri tetkikler geçirmelerine ve hatta zarar verme potansiyeli olan radyoterapi yada ameliyat gibi tedaviler görmelerine yol açabiliyor.

Ancak, New York’taki Memorial Sloan Kettering Medical Center’dan Profesör Hans Lilja’nın başında olduğu yeni alternatif araştırmada ölümcül prostat kanserine yakalanma riski taşıyan her 10 hastadan 9’unun tespit edildiği, tedavi gerektirmeyen düzeydeki tümörlerin ise ayırt edilebildiği belirtiliyor.

Prostat kanseri, İngiltere’de erkekler arasında en yaygın görülen kanser türü. Ülkede her yıl 35 bin civarında yeni vakaya rastlanıyor.

Kaynak: BBC

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.