GündemManşet

Seçmenlerin Yüzde 58'i 'Evet' Dedi

0
Ankara'da oy kullanan bir seçmen

Türkiye’de, anayasa değişikliği paketi için yapılan oylamada, seçmenlerin büyük bölümü değişikliklerin kabulü yönünde oy kullandı.

Katılımının yüzde 77 olduğu referandumda oyların yüzde 98’den fazlası sayıldı.

Seçmenlerin yüzde 58’i ‘evet’ oyu verirken, hayır oyları yüzde 42’de kaldı.

12 Eylül darbesinin 30’uncu yıldönümünde yapılan referandumda oylanan değişiklik önerileri, Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesinden memur ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınmasına kadar 26 farklı düzenleme içeriyor.

Öneriler arasında, Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılması, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilmesi, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanların görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüca Divan’da yargılanabilmesi, darbe dönemindeki yetkililerin yargılanmasını önleyen maddenin kaldırılması da bulunuyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, seçmenleri sandığa gitmemeleri için tehdit ettikleri gerekçesiyle dün 120, bugün de 18 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Atalay, ülke genelinde sıkı güvenlik önlemleri alındığını, oylamanın genelde olaysız geçtiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin iptal başvurusu üzerine hükümetin anayasada değişiklik paketini incelemeye almıştı.

Mahkeme, paketin tamamının iptali ve yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili başvuruyu reddetmekle beraber, bazı maddelerin anayasanın değiştirilmesi teklif edilemeyecek hususlarına aykırı olduğuna hükmetti.

45 günlük bir kampanya döneminden sonra yapılan referandumda değişiklik paketinin geriye kalan kısmı oylandı.

İstanbul, Ankara: Evet – İzmir: Hayır

Referandumda İstanbul’da yüzde 55, Ankara’da ise yüzde 54 oranında ‘evet’ oyları kullanılırken, İzmir’de seçmenlerin yüzde 63’ü ‘hayır’ dedi.

Seçim sonuçları BDP’nin boykot çağrısının Güneydoğu’da büyük ölçüde karşılık bulduğu anlaşılıyor. Diyarbakır’da katılım oranı yüzde 32’de kalırken, sandığa gidenlerin yüzde 94’ü ‘evet’ oyu kullandı.

Kılıçdaroğlu oy kullanamadı

Bu arada, CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da oyunu kullanamadığını açıkladı. CHP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada Kılıçdaroğlu’nun seçmen listesinde adı olmıdığı için oy kullanamadığı belirtildi.

MHP seçmeninden evet

Seçim sonuçlarına ilişkin ilk analizler, ‘hayır’ kampanyası yürüten MHP’nin referandumdan ağır yara alarak çıktığına işaret ediyor. Genel ve yerel seçimlerde MHP’nin güçlü olduğu İç Anadolu kentleri ve Devlet Bahçeli’nin seçim bölgesi Osmaniye’de evet oyları alındı. Bahçeli referandum sonuçlarını değerlendirirken, sonuçlara herkesin saygı göstermesini istedi ve erken seçim çağrısında bulundu. (BBC)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.