GündemManşet

Sandıktan Skandal da Çıkabilir!

0

2007 ve 2009 seçimlerinde ortaya atılan şaibe söylentileri, 12 Eylül’de yapılacak referandum konusunda da ‘seçim güvenliği’ tartışmalarına neden oluyor. Hükümet ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK), muhalefetin dile getirdiği iddialar hakkında yeni bir tedbir almadığı gibi sessizliğini koruyor.

Havelsan’ın, mevcut seçim sistemi (SEÇSİS) yazılımını ‘güvensiz’ bulduğu için çift denetimli alternatif seçim sistemi yazdığına dikkat çeken CHP’nin bilişim uzmanı milletvekili Tacidar Seyhan, tasnifin, YSK’nın internet sitesinden siyasi partiler ile vatandaşların denetimine açılmasını önerdi.

Soru işareti çok
Muhalefet partileri ve vatandaşlar son iki seçimden sonra YSK’nın kullandığı seçim sistemi (SEÇSİS) yazılımının ciddi usulsüzlüklere açık olduğu iddialarını gündeme getiriyor. Daha önce İzmir ve Adana’da sandık kayıtları ile YSK kayıtlarının tutmamasına dair yüzlerce kanıt ortaya çıkaran muhalefet benzer bir sonucun referandum ve 2011’deki seçimlerde de yaşanacağından endişe ediyor. DSP, CHP ve MHP’nin öncülük ettiği bu grup SEÇSİS ve tasnif sistemi konusunda şu soruları ve kaygıları gündeme getiriyor:

* SEÇSİS’in dışarıdan çok kolay müdahale edilen (hacklenen) bir sistem olduğu biliniyor. ABD ve Yunanistan’daki olumsuz deneyimlerden sonra ABD ve Avrupa’da kullanımına son verildi. Türkiye neden bu sistemde ısrar ediyor?

* Seçimler ‘kapalı oy’ ve ‘açık tasnif’ ile yapılıyor. Tasnifin açık olabilmesi için her aşamasının açık olması lazım. Kanunen sandık başındaki tasnife sadece sandık görevlileri değil orada bulunan vatandaşlar ve partililer de müdahale edebiliyor. Ancak sandık başındaki açık tasnife karşın, gelen sonuçların bilgisayar ortamına taşındığı, kesin sonuçların açıklandığı YSK’da olanlar parti ve vatandaşların denetimine açık değil.

* Doğru verilerin bilgisayara girildiği varsayılsa bile, bilgisayar programına müdahale edilebilir.
2007 öncesinde sandık başında tutulan tutanaklar ilçe seçim kurullarında toplanıp illere gönderiliyor, oradan da YSK’ya ulaştırılıyordu. Böylece partilerin müdahalesi ve denetimi daha fazla oluyordu.

Seyhan: Anlık denetime açılsın
“Sisteme dışarıdan müdahale edilebilir” iddiasının konuşulabilir olmasının bile vahim olduğuna dikkat çeken Seyhan, şaibenin ortadan kalkması ve şeffaf bir tasnif için ‘kısa sürede hayata geçirebilir’ dediği şu önerileri sıraladı:
1- Mevcut yazılım siyasi partilerin denetimine açılsın.
2- Vatandaş duyarlılığı dikkate alınarak, YSK sitesinde girişler başladığı andan itibaren ‘anlık’ takip edilebilmeli.
3- Siyasi partilere tek taraflı link verilmeli. Böylece partiler ilçe seçim kurullarından yapılan girişleri izleyebilir.
4- Verilerde zaman damgası kullanılmalı. TÜBİTAK’ın hazırladığı bir elektronik damga mevcut. Böylece sonraki değişiklikler kolayca ortaya çıkabilir.
5- Etkin kriptolama yapılmalı; nasıl yapıldığı siyasi partilerle paylaşılmalı.

6- Bu işlemlerde Windows kullanımından vazgeçilmeli

-Deniz Zeyrek-

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.