Köşe Yazıları

Sol’un Referandumla Büyük Sınavı

0

12 eylül’de yapılacak Anayasa referandumunun sonuçları kadar , sol da yada kendini sol’da ifade eden grupların yani bizlerin kendi içinde yaşadığı bölünme ve farklılık sol’un 12 eylül’den sonra geldiği noktayı göstermesi açısından bir açıdan iyi bir süreç oluyor. Sol yanımıza kurşun yarası bıraksa da. Değişimlerin 12 Eylül’in izlerinin kimlerde neler bıraktığı, bir sonraki kuşağın duruşunu bence sosyologlar incelemeli ve bize sonuçları bildirmeli. Cidden merak ediyorum.

EMEP, ÖDP; Halkevleri, TMMOB, TKP hayır diyeceğini deklare eden gruplar, Birgün gazetesinden Barış İnce ve ÖDP genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen’İn başlangıç imzacıları arasında olduğu bir grup bunun neticesinde “ikihayirbirden” isimli bir kampanya bile başlattı.

Tabi ki Ana Muhalef  Partisi CHP’de hayır diyeceğini söyleyenlerden , hatta Kemal Kılıçdaroğlu Yönetimindeki CHP bunu siyasi araç haline getirdiği aşikar ve kaçınılmaz.

İşte bbu noktada sol da bir kesim, olabildiğince iyimser ve CHP-Kemalist-Ulusal harekete karşı olmak noktasından Yetmez ama Evet diyorlar. EDP bu konuda bu hafta sonu yaptığı toplantı neticesinde açıklayan bir parti.

Bir grup aydın Ahmet İNSEL örneğinde olduğu gibi, EVET diyeceğini yazılarından okuduğumuz kesim.  Ki bu kesimi anlamakta zorlandığımı itiraf etmeliyim. Eylül ayında kapsamlı bir toplantı yapmayı planlayan harekette 3 farklı eğilim var ki eylül sonu da sadece başı gibi sol için sınavlarla geçecek gibi, zira böylesi bir hareket de bu  kadar farklı yaklaşımlar, hareketi nereye götürür gibi bir soru getiriyor akla.

Bir başka duruş ise, boykot olarak çıkıyor karşımıza , neden boykotu anlamasak da. Zira hangi gerekçe olursa olsun, bazen büyük tümceler gerekmez, BOYKOT sonuca EVET olarak yansıyacak ve şu an ülkemizde bir 3. seçenek yaratabilecek güçte değiliz, korkarım hiç olamayacağız. Çünkü ,12 eylül biz de çok şeyi kökünden değiştirmiş.

Ben 12 eylül’de Hayır diyeceğim, Çünkü

1: Kenan Evren evet derken , onunla aynı noktadan baktığımıza inanmıyorum.

2: Yasa ile ekolojistlerin işinin daha zor olduğunu biliyorum , yasa incelendiğinde bariz görülüyor, sırf bu bile yetiyor.

3: Kemalist değilim ama yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var, bu yasa beni daha özgürleştirmeyecek.

4: Değişmesi özelikle beklenen , seçim barajı gibi , bugün kabul edilen TMK mağduru çocuklar yasası gibi, nükleere yasası gibi kavramlar ortada yokken yada dünden daha beter hale gelmişken, evet dersem 20 yıllık nükleer mücadeleme ihanet edeceğimi düşünüyorum.

5: Sadece 12 eylül yargılansın ibaresi için oy kullanamayacağım zira o sürece dair net bişey yok.

6: Dünden daha çok korkar hale geldim son yıllarda nedense , korkularımı bu yasa geçirmeyecek , beni özgürleştirmiyor, yeni çok sıradışı birşeyler yapmıyor, o yüzden kendi bilincimle irademle HAYIR diyeceğim.

7: Şunu biliyorum, eğer bu yasa benim düşlerimi kapsasaydı ,AKP den gelip gelmediğine bakmadan EVET derdim ama benim beklentilerime yer vermiyor. AKP fobim yok. Olamaz da.

8: Hiçbir kesim değil ama sol dan arkadaşlarımla bu referandumda farklı yerlere  düşmek, sol yanımda kurşun yarası yapıyor. Oysa ………..

You may also like

Comments

Comments are closed.