Köşe Yazıları

‘Persona Non Grata’

0

2010 İtalya Turu’nu idrak ettik.

Hep beraber “Korkunç İvan” lakaplı İvan Basso’nun dönüşüne tanık olduk.

Bilirsiniz, Sergey Eisenstein’in gaddar Rus çarının hayatını anlattığı Korkunç İvan adında bir filmi var. Filmde İvan’ın kendi suretinden çok gölgesini görürüz. Sinema eleştirmenleri o gölgenin Stalin’e bir gönderme olduğunu söylüyorlar. Zaten bu yüzden de filmin başına gelmeyen kalmaz.

İtalya Turu’nda da farklı değildi. Bütün favorilerin ensesinde Basso’nun gölgesi mevcuttu. “Ben giderim o gider, arkamdan tıntın eder” bilmecesi durumu özetledi desek yeridir.

“Birillo’nun sahibi”, Puerto Operasyonu’nun ardından dört yıl sonra sağlam bir dönüş yaptı. 2006 yılında patlak veren, bisiklet tarihinin bu en büyük doping skandalında çok sayıda sporcuya yasak gelmişti. Basso da onlardan biriydi. “Mallorca Cadısı” denilen Doktor Fuentes’in depolarında bulunan kan örneklerinin bazılarının üstünde “Birillo” yazıyordu. Ne tesadüf ki Birillo, Basso’nun köpeğinin adıydı.

Madem konu dopingden açıldı devam edelim: İspanyol A. Valverde’ye iki yıl yarışmama yasağı geldi. Valverde için yasak şimdiye kadar İtalya toprakları için geçerliydi. Yeşil Fişek artık dünyanın her yanında “persona non grata” (İstenmeyen adam) durumunda.

Şimdi gözler hafta sonunda başlayacak olan Dauphine- Llibere’de. Fransa Turu’nun minyatürü niteliğindeki bu bol yokuşlu küçük tur, bir çeşit turnusol işlevi görür. Son yılların en tehlikeli pedalı A. Contador da orada olacak. Görünen o ki, Contador’un işi çok zor olmayacak. (İtalya Turu’nda perişan olan çok sayıda yokuşçu parkurda yer almayacak. Son iki yılın şampiyonu Valverde, yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı Evian’dan start alamayacak. L. Armstrong ise 2 haziranda başlayacak olan Lüksemburg Turu’na katılacak.)

Yani özetle Armstrong, Contador rekabeti için temmuzu, Fransa’yı bekleyeceğiz.
***

Hafta sonu

Hafta sonu Türkiye’de de çok önemli bir yarış olacak. 6 haziranda Kapadokya Uluslararası Dağ bisikleti yarışı yapılacak. “Güzel Atlar Ülkesi”nde güzel atlar yarışacak. (Madem işin içine güzel atlar girdi, Ece Ayhan’a kulak vermenin vaktidir: “Azizim güzel atlar, güzel şiirler gibidirler. Öldükten sonra tersine yarışırlar, vesselam)

**

Yine aynı  tarihte 31 il ve ilçede geniş katılımlı bir bisiklet etkinliği olacak. Çevre haftası kapsamında yapılacak etkinliğin detaylarını www.bisikletliler.biz sitesinden almanız mümkün.

**

Son duyuru biraz konu dışı. Türkiye’nin ilk tasarım yürüyüşü (design walking) 5 haziran cumartesi günü yapılacak. Meraklısı detayları www.tasaplatform.org sitesinden edinebilir.

Savaşsız ve haydutsuz bir dünya temennisiyle…

You may also like

Comments

Comments are closed.