Yeşeriyorum

Cenevre'de Polise Taş Atan Çocuk Ne Ceza Aldı?

0

28 kasım 2009 cumartesi günü İsviçre’nin Cenevre Kantonunda, Dünya Tücaret Örgütü (WTO – OMC ) toplantıları protesto edilmişti. Bu protesto gösterileri sırasında, bankaların, saat, mücevher ve lüks mağazalarin vitrinleri kırılmış, onlarca lüks araç yakılmış ve tahrip edilmişti.

Protestocularla polis arasındaki çatışmlar saatlerce sürmüştü. Polis 30 fazla kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Gözaltına alınanlardan biriside 17 yaşında bir kürt çoçuğuydu. Gösteriler esnasında bir magazanın önünde beklerken polisin jopundan nasibini alan çoçukda protestoculara katılarak o da polislere taş atmaya başlıyor. Attığı taşlardan birisi bir polise isabet edince BİNGO diye bağırıyor, arkasından gelen sivil polisler çoçuğu etkisiz hale getirirken onlarda çoçuğa BİNGO diyorlar. Tabii bizdeki gibi şiddet yok, kol kafa kırmada yok ama kelepçe takılıyor. Çoçuk saat 16 : 00 da gözaltına alınıyor, ailesine hemen telefon ediliyor ve akşam saat 18 :00 de sadece çoçuğun evindeki odası aranıyor ve ailsine çoçuğun 24 saat gözaltında tutulacağını, yarın çoçuk mahkemesine çıkarılacağını ve mahkemenin çoçuğun serbert kalıp kalmayacağına karar vereeceğini ve de çoçuğun ailesine kontak için  birde telefon numarası bırakılıyor.

Çoçuğun ailesi beni arayıp, kaygılarını dile getirmişti. Döverler mi ? İşkence yaparlar mı ? Kötü müamele görür mü ? çoçuğumu hapise atarlar mı ? kaç ay ? kaç yıl ceza alır ?, vs…

Cenevre Halkevi adına kendilerine bırakılan telefonu arardım ve çoçuk hakkında bilgi talep ettim, aileye söyleneler banada tekrarlandı ve kaygılanmaya gerek olmadığını, yarın duruşmaya çıkmadan önce bizi bilgilendireceklerini, mahkemenin aileylede görüşmek isteyeceklerini söylemişlerdi.

Tam 24 saat sonra, 29 Kasım 2009 pazar günü saat 16:30 nöbetçi çoçuk mahkemesi başladı.

Gerekli kişisel bilgiler sorulduktan sonra, Savcı çoçuğa polise niçin taş attığını sordu ?

Çoçuğun yanıtı ;  polis durup dururken bana jopla vurdu, bende sinirlendi ona taş attım,

Savcının ikinci sorusu ; okulda derslerin nasıl ? yanıt ; iyi,

Savcının üçüncü sorusu ; okuyunca ne olmak istiyorsun ?

Çoçuğun yanıtı ; Polis, Savcı, hem polis olmak istiyorsun hemde polise taş atıyorsun, oldu mu şimdi ? Niye taş attın ?

Çoçuğun yanıtı ; Söyledim ya, Polis de beni dövdü.

Savcının kararı :

Ders notlarını gösteren karneni en geç bir hafta içinde bana getireceksin ve her dönem sonunda karneni tekrar görmek istiyorum, notlarda düşme olmayacak, başarılı olacaksın, Mahkeme devam edecek ve büyük ihtimalle ceza alacaksın, çünkü yaptığın yasalar göre suç, Bir daha aynı suçu işlemeyeceksin, Şimdi seni serbest bırakıyorum ve çoçuğu ailesine bizzat savcı teslim etti ve çıkış kapısına kadar da refakat etti.

Geçen günlerde polise taş atan Bingocu Kürt çoçuğun mahkemesi sonuçlandı.

Mahkeme çoçuğun bir kamu kuruluşunda 3 gün (günde 8 saat) temizlik işleri yapmakla cezalandırdı.

Sorduk, soruşturduk, Yetişkin olmayan, 18 yaşın altındaki bir çoçuğun polise taş atmasının en ağır cezası nedir ? en fazla 3 ay hapis cezası, eğer çoçuk ilk kez bir suç işlemişse o da affediliyor.

Başbakan Erdoğan: Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa, kim olursa olsun, gereken yapılacaktır talimatından sonra bu ülkeden binlerce çoçuk polise taş attıkları gerekçesiyle , güvenlik güçleri tarafında kolları, kafaları ve bacakları kırıldı, bedenlerine sıkılan onlarca kurşunlarla, patlayan bombalarla öldürüldüler ve yaşlarında kat be kat cezalara mahkum edildiler,resmi rakamlara göre 2700 çoçuk cezaevlerinde, binlerceside yargılanıyor. Tabi Cemil Çiçeğe göre onlar bunu hak ediyorlar, Çünkü aslında Onlar Çoçuk değiller.

27 mayıs 2010

Cenevre Halkevi

Demir SÖNMEZ

www.assmp.org

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.