Köşe Yazıları

Hasankeyf’e Mozaik

0

.                                                                                                                                                                                   yollar kesilmiş alanlar sarılmış
tel örgüler çevirmiş yöreni
fırıl fırıl alıcı kuşlar tepende
benden geçti mi demek istiyorsun
aç iki kolunu iki yanına
korkuluk ol (Rıfat Ilgaz)

 

* Kaypak: (mecaz) Dönek.

* Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Avusturya ulusal televizyon kanalı ORF’nin ana haber bülteninde yaptığı açıklamada Türkiye’nin gerekli şartları yerine getirmemesi nedeni ile Ilısu Barajı Projesi’nden çekildiklerini açıkladı.

* Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı ile ilgili üç ülkenin teklif ettiği krediyi vermediğini belirterek, “Üç tane kredi verecek devlet kaypaklık yaptı. Zaten 250–300 milyon euroluk bir eksik var. O eksik de üç bankadan bulundu. Bu baraj mutlaka yapılacak.” dedi. “Ülkemizin ihtiyacı var. O bölgenin, refah seviyesinin artmasına vesile olacak. Bunu tahrik ediyorlar. Oradaki vatandaşlarımızı, güya yerlerinden edecekmişiz. Hayır. Gitsinler, görsünler. Biz şu anda Ilısu Köyü’nü yeniden inşa ettik. Derme çatma bir köydü. Şimdi gidin, adeta bahçeli bir villa şeklinde. Ocak ayında gideceğim, onları denetleyeceğim. Hasankeyf, o bölgenin en mükemmel, en gözde, en seçkin bir ilçesi olacak. Kültürüyle, tarihiyle, korunmuş eserleri ile. Bunun için de para ayırdık. Bu yapılacak.”

* “Adalet Bakanlığı, tüm bu süreçte “teröristlerle pazarlık yapılamayacağını”, “devletin cezaevlerini kontrol edemediğini” ve “F tipi cezaevleri beş yıldızlı oteller gibi” nakaratını tekrarlayarak gerçekleri gözlerden kaçırıyordu.”

* Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü Hasankeyf’in tarihi güzelliklerini yok edeceği için yapımı tartışma konusu olan Ilısu Barajı’nı, “PKK’nın geçiş yolları ve lojistik desteği kesilecek” diyerek savundu.

Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (TMYK) dün Dışışleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığında toplandı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, MİT Müsteşarı Emre Taner, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer’in katıldığı toplantıda bu kez DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da vardı.

* Dün akşam YASED (Yabancı Serrmaye Derneği) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan, Hasankeyf’i ve Dicle havzasını sular altında bırakacak Ilısu Barajını yapmakta neden acele ettikleri hakkında ipucu verdi. Terör örgütünün barajın yapımına karşı çıktığını ve konuyu istismar ettiğini ve bilim adamlarının görüşleri doğrultusunda Hasankeyf’i başka bir yere taşıyacaklarını yineleyen Erdoğan “Daha sonra başımıza gelecek ’sınır aşan sular’ konusundan önce bu barajı yapmak zorundayız’ dedi. Erdoğan’ın sözleri AB uyum süreci sırasında yapılması gereken düzenlemeler sonrası bu tür projelerin yapılamayacağını ilk defa açıkça ifade etmesi anlamına geliyor.

* Batman’ın tarihi ilçesinde sürdürülen kazı çalışmalarında Dicle Nehri kıyısında ilk kez açılan höyükte 15 bin yıl öncesine ait kalıntılar bulundu. Kazı başkanı Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam, buluntularla ilgili kesin sonuçları önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirterek, “Bugüne dek Hasankeyf’te 3 bin yıl öncesine ait mağaralar biliniyordu. Fakat bir aydır açtığımız höyükte 14-15 bin yıl öncesine ait kültürün bulgularına rastladık” dedi.

* Ilusu Barajı’nın altında kalacak olan tarihi eserler için önce ‘Gerekirse taşınacaklar’ denilmişti. Ancak bu eserlerin ‘Zaten tahrip olmuşlar’ gerekçesiyle su altında bırakılacağı itiraf edildi.

* Kaypak: (mecaz) Dönek.

* Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi sözcüsü Diren Özkan’a göre ise tarihi eserleri ‘tahrip olmuş’ diye tanımlamanın bir anlamı yok: “Eserlerin taşınacağı söyleniyordu. Ancak bu eserlerin taşınamayacağı anlaşılınca ‘harap olmuş’ şeklinde açıklamalar yapılıyor. Önemli olan eserlerin restore edilmesidir. Zaten kazılarda çıkan eserler de tahrip bir şekilde çıkıyor. O zaman hiç kazı yapılmasın ve eserler gün yüzüne çıkmasın.”

* Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı’nın yapımıyla ilgili kredi eksiğinin üç bankadan bulunduğunu belirterek, şu anda Hazine ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Eroğlu, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, AB Çevre Faslı ve Kopenhag’daki İklim Zirvesi’ni değerlendirdi.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, Ilısu Barajı’nın son durumunun sorulması üzerine, barajın mutlaka yapılacağını söyledi.

* “Baraj inşaatını yapan Nurol şirketi projelerini gösterdi. Hasankeyf, yükselen suların kıyısına, karşı tepeye taşınacaktı. Şu anda burada 226 hane var. 1000 hanelik yeni bir Hasankeyf kurulacakmış karşı tepeye, arkeoloji parkının bitişiğine. Sulardan kurtarılan önemli eserler bu parka taşınacak. Bir bölümü suların üstünde kalan saraya tekne seferleri yapılacak. Okullar, yurtlar, alışveriş merkezi, hastane… Bunları görünce saf değiştirmeye karar verdim. Ne var bunda. Vatan haini sözü de içi boş bir küfürmüş, anladım. Şu anda karşısında olduğum eski arkadaşlarıma vatan haini denildiğinde ilk ben karşı çıkıyorum. Hayat bana daha terbiyeli olmayı öğretti çünkü…”

* Kaypak: (mecaz) Dönek.

* “Hasankeyf bu ülke için en fazla turistik bir değerdir. Bu toplumun bilinci Hasankeyf’i kendi ara belleğinde bir yere koyamaz.

Aslında, Ilısu Barajı’nı enerji, su ve tarım politikaları, Türkiye’nin kalkınması kavramları içinde de tartışabilirdik, ama tarihi perspektif yalnızca tarih kitaplarına ait mi sanıyorsunuz. Kalkınmanın tarihi, enerjinin tarihi, Türkiye ekonomisinin tarihi, politikasının tarihi, yolsuzlukların tarihi. Bunlar da tarih bilincinin içinde yer alır.

Dolayısıyla, ülkenin sorunu enerji sorunu değildir, tarih sorunudur.

Tuhaftır, hazine, define, ziynet eşyasına dayalı tarih bilinci, barajların açılış davetiyelerinde de kendini ele verir. Geçen yıl, Çoruh nehrini ve doğasını yok edecek barajlardan Muratlı’nın açılışı için gazeteye verilen davetiye ilanında “altın gerdanlık” benzetmesi kullanılmıştı. Ilısu Barajı’nın davetiyesinde de yine aynı altın gerdanlık ifadesi kullanılmış. Bu terminoloji, düğün-çeyiz kültürüne mi uygundur, yağmacı-defineci tarih bilincine mi uygundur, toplumun bilinçaltına, ara belleğine baktığımızda anlaşılır.

Acıdır ki, Hasankeyf’i yok etmek, daha öncekilerde olduğu gibi, bu toplumun ruhunda bir sıkıntı yaratmaz. Yaratsa yaşamakta zorlanırdı.”

* Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, geçtiğimiz hafta içinde Ilısu Baraj Projesi hakkında açıklamada bulunmuş ve yabancı bankaların kredi vermekten vazgeçmesinin ardından üç yerli bankayla anlaşıldığını söylemişti.

Bankalarla Ocak ayı içersinde anlaşma imzalamayı umduğunu belirten Eroğlu, banka ismi ise vermemişti. Doğa Derneği’nden yapılan açıklamaya göre bu bankaların Garanti ve Akbank ortaya çıktı. Açıklamada, “Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu baraj projesinin hayata geçirilmesi için gerekli krediyi aralarında Garanti Bankası ve Akbank’ın da bulunduğu yerli bankalardan temin etmeye çalışmaktadır” denildi.

* Gezegenimizi küresel ısınma ile tehdit altında bıraktık. Acilen önlem almazsak, çocuklarımızı ve hatta bizi belirsiz bir gelecek bekliyor.

Artık birşeyler yapma vaktinin geldiğini düşünüyorsanız, sizin için çevreci bir Bonus yaptık.

* Kaypak: (mecaz) Dönek.

* `Yapılan sadece bir kamuflajdır ve hiçbir kamuflaj özü iyileştiremez, ancak bozar. Bu, `green washing` dediğimiz bir yeşil yıkamadır. Doğa korumacılıkta çevreci olduğunu iddia etmek için kullanılan bir terimdir. Yeşil cila da denilebilir. Kamuoyunda tepkiyi azaltmak için yapılıyor. Bu, başka örneklere de emsal teşkil edeceği için yapılmamalı.`

* Akbank, Kopenhag’ta devam eden “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı” sırasında Genel Müdürlük ve şubelerinde ışıklandırmasını azaltarak karbon salımının düşürülmesine destek veriyor.

* Ilısu Baraj Projesi, Dicle Nehri ve kollarından oluşan 400 kilometrelik doğal nehir yatağını ve Hasankeyf başta olmak üzere vadiyle iç içe geçmiş everensel değer taşıyan doğa ve kültür mirasını yok edecek.

Tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin el değmemiş doğasıyla birlikte, dünya ölçeğinde eşsiz bir örnek olup UNESCO’nun 10 Dünya Mirası kriterinden 9’unu sağladığını göz önünde bulundurarak,

Dicle Nehri ve kollarının oluşturduğu benzersiz nehir ekosisteminin doğal açıdan uluslararası öneme sahip olduğunu hatırlatarak,

En azından 20 farklı kültürün izini barındıran Hasankeyf’in, insanlığın sahip olduğu en eski kentlerden birisi olduğunu dikkate alarak,

Doğal ve kültürel mirasımızı gelecek nesiller için korumanın ortak sorumluluğumuz olduğuna inanarak,

Hasankeyf’i ve Dicle Vadisi’ni olduğu gibi korumak suretiyle Türkiye’nin kalkınması için daha iyi ve daha fazla seçenekler yaratabileceğimizi dikkate alarak…

* Kaypak: (mecaz) Dönek.

Bu sene 87. yaşına girecek bir devlet. 15 bin (15.000) yıllık olduğu ortaya çıkan bir tarihi yapı. Kendine özgü bir ekosistem. Ve ömrü tüm bunların yanında çok sınırlı bir baraj. Ve çevreci kredi kartlarında toplanan parayı, doğayı yok etmeye ödünç veren bankalar. Ne hakla? İnsanlık, doğaya ve tarihe ne hakla bunu yapabilir? Bu saldırı değil midir? Korumayacak mıyız? Madem tüketici kimliğimizle bize yöneliyorlar, o zaman biz de “tüketimden gelen gücümüzü” gösterelim. Çok mu zor? Bankalaşmış, şirketleşmiş ve holdingleşmiş yönetim. Bugün Hasankeyf’i yok edecek. Yarın duracak mı sanıyoruz? En azından ama en azından payın olmasın bu saldırıda, bu yıkımda.

Yeşil Gazete ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net

You may also like

Comments

Comments are closed.