ManşetYeşeriyorum

TEKEL İşçilerinin Direnişinden İzlenimler

0

Görüntü0060Dün (23 Aralık Çarşamba günü) öğlen saat 12.30 sularında Eş Koordinatörümüz Haydar Afşin ile birlikte Ankara Yeşillerinden bir grup olarak, TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde direnişlerini sürdüren TEKEL işçilerini ziyaret ettik. Hal hatır sorduk. İhtiyaçlarını öğrendik. Kendilerine olan desteğimizi belirttik. Destek amaçlı hazırladığımız bildiri metinlerini dağıttık.

Eş Koordinatörümüz Haydar Afşin, TEKGIDA-İŞ Sendikası Genel Başkan Danışmanı Servet Akbudak ile yaptığı görüşmede, TEKEL’in satışının devamını iştahla bekleyen tekelci sermaye ile yeni-sağcı özelleştirme politikalarının iflah olmaz savunucusu AKP hükümetinin, kurumlarının özelleştirilmesi karşısında direnen TEKEL işçilerinden korktuklarını ve yeni-sağcı özelleştirme ezberine meydan okuyan işçilerin direnişini kolluk güçlerinin hak arayan kesimler karşısında vahşet derecesine varan şiddetiyle bastırmak istediklerini belirtti. TEKEL gibi dev bir kamu iktisadi kurumunun yıllardır zorla zarar ettirildiğini söyleyen Afşin, bunun nedeninin yeni-sağın “kamu kurumları hantal; KİT’ler kar etmiyor” hurafesi olduğunu, böylece TEKEL’in sermayenin kucağına atılıvermesi için ideolojik zemin hazırlandığını vurguladı.

Eş Koordinatörümüz şöyle devam etti: “Biz, Türkiye Yeşiller Partisi olarak TEKEL işçilerinin, kurumlarının özelleştirilmesine karşı haklı davalarında ve bugün özlük haklarından kayıp olmadan kamu kurumlarına geçiş hakkı için gerçekleştirdikleri eylemde yanlarında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyor; polisin geçen Perşembe günü gerçekleştirdiği müdahalede uyguladığı ölçüsüz -ve hayâsız- şiddet neticesinde ciddi olarak yaralanan ve felç riski olduğu açıklanan işçi kardeşimiz Ali Can Akyel’e ve bu müdahalede zarar gören diğer tüm işçi kardeşlerimize geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz.”

Görüntü0056Akbudak ise uzun bir süredir TEKEL işçileri ile sendikaları üstünde ciddi bir baskı oluşturulduğunu; hükümetin TEKGIDA-İŞ yerine HAK-İŞ’e bağlı ÖZ-GIDA İŞ Sendikası’nı devreye sokarak, onları muhatap almak istediğini; böylece sendikalarının gösterdiği direnişi by-pass ederek sendikalarına bağlı yaklaşık 12 bin işçinin statüleri ve hakları üstünde keyfi bir şekilde karar alma serbestiyeti kazanmak istediğini söyledi. Bu nedenle oluşan baskılar neticesinde, daha önce Başkanı olduğu TEKGIDA-İŞ Sendikası Malatya Şube’sini feshetmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Görüştüğümüz işçi arkadaşlardan birinin söyledikleri de oldukça çarpıcıydı. Kendisinin Ankara’ya gelirken olayların bu derece büyüyebileceğini sanmadığını; barışçı eylemlerinin ardından güvenle evlerine döneceklerini umduğunu; ancak özellikle geçen Perşembe polisin kendilerine uyguladığı haksız ve ağır  şiddet içeren saldırısından sonra, uğradıkları haksızlıktan duydukları tepkiyle direnişlerine daha kararlı bir şekilde sarıldıklarını belirtti.

Son olarak Akbudak ‘tan direnişteki işçilerin fiziksel ve sağlık durumlarıyla ilgili bilgi aldık. Özellikle ağrı kesicilere ve soğuk algınlığına karşı ilaçlara ihtiyaç olabildiğini öğrendik. Bu konuda yardım ve elimizden gelebilecek her konuda destek sözü vererek, Sayın Akbudak ve işçilerle vedalaştık.

-Gökçen Özdemir-

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.