Köşe Yazıları

Kopenhag'da İlk Gün

0

Tüm dünyanın aylardır soluğunu tutarak ve bazen umut, bazen endişe, ama her daim bir heyecanla beklediği Kopenhag İklim Değişikliği Zirvesi (nam-ı diğer COP15) bugün Danimarka’nın başkenti olan Kopenhag’ın güneyindeki Bella Center’da başladı. Sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin kayıt ve akreditasyon işlemlerinin saat 12:00’den sonra başlaması nedeniyle Bella Center’ın girişinde uzun bir kuyruk oluştu.

bbbbb

Ufak çaplı da olsa eylemler ve “gösteriler” ilk günden başlamıştı. Kuyruğun en önüne, metro ve otobüsten inenlerin göreceği bir yere konan ve Kopenhag’ın sembolü olan denizkızı heykeli bu defa buzdan yapılmış ve yavaş yavaş erimesi için yere konmuştu.

aaaaa

“Gezegeni kurtar” sloganıyla bir araya gelmiş binlerce (ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu) aktivist ve gözlemcinin bulunduğu bir ortamda insan 68′ kuşağını aratmayacak bir şenlik ortamı aramıyor değil (tamam, o zamanlar portakalda vitamindik belki ama…az hikaye dinlemedik). Kuzey ülkelerinin soğuk havasından (hem havanın kendisi, hem de toplumsal ilişkiler açısından) mıdır, ilk günün verdiği şaşkınlık ve alışma evresinden midir bilinmez, insanlar bekleme kuyruğunda birbirlerine kaçamak bakışlar atmak ve nazikçe gülümsemekle yetindiler başlarda. Neden sonra Yeşiller delegasyonunun bir kısmının da içinde olduğu ve o an orada, rastgele karşılaşmış insanlardan oluşan bir gruptan şarkılar duyulmaya başlandı. Orkestraya katılım çok yüksek seviyelerde olmadıysa da geriye anlık ve doğaçlama muhabbetlerin eşsiz tadı ve sıkıcı olabilecek bir 3 saati keyifli hale getiriş olmanın mutluluğu kalmıştı.

Şarkıların videoları :

http://rapidshare.de/files/48804807/fena_de_il.AVI.html

http://rapidshare.de/files/48804808/guezel.AVI.html

Yeşiller delegasyonundan Ümit Şahin, Esra Özkan, Erdem Temel ve ben akredite olup içeriye girdiğinde saatler 16:00’yı gösteriyordu. Bella Center’ı dolduran binlerce hükümet, uluslararası kurum ve sivil toplum temsilcisi konferansın ilk gününü tesise alışmak, tanıdık yüzlerle karşılaşmak ve işbirliği yapılacak örgütleri belirlemekle geçirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti delegeleriyle de tesadüfen karşılaşan Yeşiller önümüzdeki günlerde sıkı markaja alacakları kişileri de tanımış oldular…

You may also like

Comments

Comments are closed.