Köşe Yazıları

İklim Asla Sadece İklim Değildir

0

Aşı asla sadece aşı değildir. İklim asla sadece iklim değildir. Yeşil Gazete de asla sadece Yeşil Gazete değildir…

Günlerdir Yeşil Gazete sayfalarında her yönden domuz gribi ve aşısı tartışılıyor. Gayet de düzgün ve düzeyli yürüyen bu tartışmaya yorum yazarak, e-posta göndererek dahil olan dostlarımızın yorumlarını da dahil edince politikaya malzeme olmuş hiç bir şeyin salt fayda-zarar ekseninde değerlendirilmediğini, her şeyin içine biraz sabit fikirlerin ve çıkarların karıştığını gördük. Bu durumun çok doğal olduğunu düşünebiliriz. Nihayetinde tartışma doktorlar, potansiyel hastalar, kamusal sağlık hizmetini olmazsa olmaz olarak görenler, özel hastanelerden memnun olanlar ve nihayetinde AKP’den şu veya bu nedenle haz edenler ile benim gibi hazetmeyenler arasında gerçekleşti.

Dosyalar işte buradan çalındı...
Dosyalar işte buradan çalındı…

Fakat bugün internete düşen 60 MB ebadındaki bir dosya iklim konusunda çalışanlar ve iklimi dert edinmiş olanlar için pek çok şeyin doğrunun yerini alabileceğini düşündürüyor. Doğu Anglia üniversitesine bağlı Hadley iklim araştırma biriminin bilgisayarlarından geçtiğimiz günlerde hacker marifetleriyle bazı dosyalar çekildi. Buraya kadarını üniversite de doğruluyor. Ancak daha sonra bu hacker manevrası ile ele geçirildiği iddaa edilen bir dosya ortaya çıkıyor. Bu dosyanın içinde bolca e-posta yazışması var. Bu yazışmaların bazılarında taraf olan bir isim kendisiyle ilgili yazışmaların gerçek olduğunu belirtiyor.

Bu yazışmalar bilimsel araştırmanın da bazen sadece bilimsel araştırma olmayabildiğinin nadide örnekleri. Çünkü içinde eldeki verileri saklamaktan, verileri değiştirmeye, e-postaları kalıcı olarak yok ederek izleri temizlemeye ve kamuoyu oluşturmak için bilimsel tartışma sitelerinde sadece kendi yorumlarının yayınlanmasını garantilemeye kadar pek çok kirli, çürük ve adi numara yer  alıyor.

Tabii işin bir de başka bir boyutu var. Bu belge gerçek olmayabilir. İklim değişikliği konusunu gerçekten dert edinmiş bir grup tarafından imal edilmiş de olabilirler. Bu olasılık dahilinde, her ne kadar böyle bir prodüksiyonu gerçekleştirmiş ve ciddi bir kamuoyu yaratmış iklim yoldaşlarıma derin bir sempati duyuyor olsam da bu iklimin sadece iklim olmadığına dair görüşümün altını farklı bir renk kalemle çizmekten başka bir şeye yaramıyor. Zira yalan haber türeterek, iklim değişikliği karşıtı görüşleri olan bir bilim kurumunu küçük düşürme çabasına girişerek; iklim denilen, içinde yaşadığımız somut şeyi politikanın konusu değil aleti yapmış oluyorlar.

Bu işin doğrusu budur, şöyle yapılmalıdır gibisinden politik ahlak mesajları vererek devam etmeyeceğim sevgili okurlar. Zaten bu yazıya da bugün devam etmeyeceğim. Önümüzdeki günlerde bu dosyaların orjinalliği daha da netleştikçe detayları sizlerle paylaşacağım.

You may also like

Comments

Comments are closed.