Köşe Yazıları

TEDAŞ'da Özelleştirmeler ve Yaşadıklarımız

0

Aslında ben yanlış anlaşılan son yazıma yanıt vermek için yazının devamını yazacaktım olmadı. Çünkü öncelik Tedaş özelleştirmelerine kaydı Aksaray’da. Bu hafta Meram Bölgesi devri Alcen Elektrik’e geçti. Alcen Elektrik, Alarko ile Cengiz İnşaat’ın ortak şirketleri.

Bölgedeki ihaleyi en yüksek teklifle Alarko almasına rağmen, 2Kasım tarihi itibarıylla gördük ki ortak kurulan yeni bir şirket almış bölgemizi , ne diyelim hayırlı uğurlu olsun.

Tedaş, Türkiye genelinde özelleştirmelerine devam ediyor. EMO Genel Başkanı Musa Çeçen’in bugün basına yaptığı açıklama okunabilir. O da benzer konuya dikkat çekerek, ortaklık yapılarının değiştiğine dikkat çekior.

Peki özelleştirme nasıl işliyor derseniz, işte orada boğazımda kekremsi düğümler oluşturan günler geçiyor. Neden mi? Tedaş’a yıllarını vermiş abim pat diye kendini havuz da biliyor. Aynı şey Müessese Müdürlüğü yapan, mesleğinin duayenlerinden , ama eğilmeden, yalakalık yapmadan işini yapmaya çalışan tanıdığım ve birlikte Aksaray EMO yönetiminde olmaktan onere olduğum Dünya’nın, abartmıyorum en özel insanlarından birinin salı günü buruk vedası ile devam ediyor. Konusunda uzmanlaşmış, master derecesini bu konuda yaparak uzmanlaşmış ve müdür olması gereken dönemde, yeni gelen şirket sahipleri anlaşmamak için tüm yolu deneyerek O’nu da havuz yani sistemin dışına bilinçli olarak yolluyorlar.

Şirketle son olarak geçen hafta sonu yapılan anlaşmalarda pekçok mühendisin ve kıdemli insanın, TEDAŞ’ı TEDAŞ yapan insanların anlaşamayarak havuza geçtiğini gördük.

Nedir havuz denecek olursa, havuz devlet memuru oldukları için Türkiye genelinde üç kent istiyorlar devlet kademelerinde , belirsiz bir süre bekledikten sonra ki bu süre 6 ayda olabilir, 2 sene de, sonra yeni bir yerde sil baştan başlıyorlar. Belli bir yaştan sonra, hakettiğiniz ve aslında olması gereken kademeleri beklerken , 0 noktasına dönmek hiç de adil olmasa gerekir. Üstelik politik duruş olarak aynı noktadan bakmasak da dünyaya, siyasi angajmanlarla geldiğini bilsek de, eski Müdürümüzün ki Mühendis değildi o ayrı bir konu ama nasıl iyi bir yönetici olunur onu Bizlere gösterdiği için, bu hafta gidişini aynı buruklukla takip ettik.

Peki şimdi ne oluyor, spekülatif haberler çok, vezne de eskiden 5 arkadaş çalışırken, bu sayı şu an ikiye inmiş durumda, görüştüğümüz kimi çalışanlar yakında vezne sisteminin kalkacağını ve tamamen bankalara kayacağını söylüyorlar.

Bir başka konu ise, eski sistemi kullanmadıkları için, eğer hadi biz  yine TEDAŞ  diyelim alışamadık daha, eğer numaranızı bilmiyorsanız adınızla şimdilik (en iyimser olmak istiyorum zira tedaş numaramı bilmiyorum) elektrik faturanızı ödeyemediğinizden üstüne suçlu sayılıyorsunuz ve karşınıza ceza çıkabiliyor, buyrun bakalım. Tabi bu durumda Aksaray’daki muhtar arkadaşlar başka işlemler gerektiği için delirme noktasına geliyor,olaya valilik bakmıyor , Belediye Başkanına çıktığınızda ise, sizi direk numaratör servisine gönderiyor ama sonuç alınamıyor doğal olarak.

Olayın bir başka boyutu ise, yeni gelen mühendisler. Hepsi yeni mezun, efendi,beyefendi gençler, evet işi bilmiyorlar ama verilen standart altı maaşı kabul edecek kadar idealistler. Afferrim onlara. Üstelik cumartesi tam gün çalışmada cabası.

Peki son dönem neler oluyor Aksaray’da biz uzun kuyruklarla fatura ödemeye alışıyoruz, biz aniden elektirik kesilmelerine de alışıyoruz. Bilgisayarımız bozulursa bozulsun. Yeterki özeleşsin. Ağbim, mesleğinin 27. yılında, babamın ölümünün 7. yılında dün babamın mezarı başında Baba  seneye burada olamayacağım, Aksaray’dan gidiyorum desin, aman bişey olmaaz yeter ki özelleşsin, biz herşeye alışırız diğerlerinde olduğu gibi.

Bizde durum böyle ama Et, Çalık, Aksa Elektrik de ve o bölgelerde durum nasıl bilemeyiz.

Ama çok farklı olacağına da mesleğinde 20 yılını bitirmiş bi mühendis olarak inanmıyorum.

Ve bu sürgünleri anlamıyorum. Anlamak istemiyorum. Sadece Alcen Elektriğin aylar öncesi teklifini redderken, şöylediğim şu cümle geliyor aklıma:  Teklifinizi reddiyorum. Kendime ihanet etmemek, Sizi devrimci bir mühendise kerhen yaptığınız bu teklifi kabul etti şansını vermemek için.

You may also like

Comments

Comments are closed.