Köşe Yazıları

350 – Haydi hep beraber eyleme!

0

24 Ekim tarihi yaklaşıyor. Sadece 3 gün kaldı. 350 hareketi, Uluslararası İklim için Eylem Günü’nde 170 ülkede düzenlenecek olan 4227 eylemle iklim değişikliği ile mücadeleye vurgu yapacak. Dünya çapında bir eylemsellik, dayanışma ve işbirliğinin ortaya konulacağı bu eylemlerle, gezegenimizi sürdürülebilir kılmak ve iklim değişikliğini durmak için tüm insanlık harekete geçmeye davet edilecek.

350 hareketi ismini, bilim adamları tarafından atmosferde sürdürülebilir yaşam için olabilecek maksimum CO2 seviyesinden alıyor.  Atmosferimizdeki şu anki CO2 miktarı 382 ppm, bu rakamın tüm dünya için yaşanabilir seviyeye, 350 ppm’in altına çekilmesi gerekiyor. Ama 350 sadece bir rakam, bir bilimsel bilgiden öte, artık iklim değişikliği ile mücadelenin post modern bir simgesi.

Hızlı hareket etmeliyiz. Çok hızlı…. Çünkü yaşamımız her geçen gün elden gidiyor. Kapitalist, para ve kalkınma odaklı sanayileşme, petrol endüstrisi her geçen dünyamızın ateşini yükselten faaliyetlerine devam ediyor. Türler daha hızlı yok oluyor, denizler yükseliyor. Şehirde oturan, doğadan bağını kesmiş, beton bloklar arasında yaşayan insanlar ise, iklim değişikliğinin yaratacağı bunalımları bir türlü tasavvur edemiyor. Her geçen gün, durum daha da kötüleşiyor.

Bu eylemler, özellikle, Kopenhag’da Aralık ayında düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı öncesi, dünyada gücü elinde bulunduranlara, devlet liderlerine, iş kadın/adamlarına sesimizi duyurmak, iklim için hemen ciddi, ayakları yere basan eylemleri talep etmek için çok önemli.

Bu yüzden,  iklim değişikliği ile ilgili olarak küresel dayanışmanın vücut bulmuş hali olan 350 Hareketi’ni desteklemek hepimizin sorumluluğu.

4227 eylemin düzenleneceği 170 ülke arasında da Türkiye de var. Türkiye’de 11 eylem düzenleniyor. Bu eylemler hakkında bilgiyi, http://www.350.org/map#/map/39.911761/32.854239/7 adresinde görebilirsiniz.

Bu eylemler arasında, benim en çok dikkatimi çekenlerden biri İklim için Gençlik Hareketi’nin Ankara’da düzenleyeceği bisiklet eylemi.  “İklime ve Geleceğine Sahip Çıkmak için Bisikletini Kap da Gel”  eylemin sloganı. Eylem hakkında bilgiyi http://www.iklimicingenclik.com/ adresinde bulabilirsiniz.Eyleme farklı siyasi partilerden milletvekillerinin de meclisin önünde destek vermesi bekleniyor. Ankara’daysanız bisikletinizi kapıp 12.00’da gençlik parkı, 13:00’da meclis parkına.

Ayrıca, İstanbul’da 6 farklı noktada 350 eylemi var. Mesela, İstanbul’da Bostancı Sahilde “Denizlerimiz İçin Küresel Isınmaya DUR!” denilip denizde sörfçüler yelkenleri ile 350 yazacak.

Haydi hep beraber, eyleme…

You may also like

Comments

Comments are closed.