Köşe Yazıları

Sanal Aktivistin Alet Çantası – Online Ofis Uygulamaları

0

vote_onlineDüşük bütçeli sanal kampanyalar için oluşturduğum alet çantasına elimi daldırıyorum ve bu kez online ofis uygulamaları geliyor elime.

Sadece sanal alemde yürütülecek kampanyaların değil yazan çizen herkesin ihtiyaç duyabileceği ofis uygulamalarının internete taşınmış hali bu yazılımlar. Fakat internete taşınırken bazı ileri seviye fonksiyonlarını masaüstünde bırakıp, onların yerine online alemin bazı nimetlerini yerleştirmişler.

Online ofis uygulamalarının başı çeken oyuncuları Google Dökümanları, Zoho.com, Peepel ve Thinkfree office.

thinkfreeThinkfree office daha çok yüklenmiş dosyaları indirmeden ya da başka bir programa ihtiyaç duymadan okumayı sağlıyor. Bu amaca yönelik bir kullanım için oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik 1 GB dosya yükleme hakkı tanıyor.

peepelPeepel ise temel olarak yazı yazma, excel vari tablolama ve harita fonksiyonlarını içeren bir hizmet. Basit ihtiyaçları olan kullanıcılar için kolay kullanımıyla cazip olabilir. Herhangi bir dil desteği ya da imla kontrolü opsiyonuna rastlayamadım.

zohoZoho.com ele adı geçen hizmetlerin yüzünü tamamen iş dünyasına dönmüş olanı. CRM’den Proje yönetimine, tablolamadan, online veritabanı uygulamalarına kadar her şeyi içeriyor. Zoho.com’daki neredeyse her hizmeti bireysel olarak kullanmak ücretsiz olsa da (1-2 kişiden daha kalabalık) grup halinde kullanmak için üyelik ücreti ödemek gerekiyor.

googledocsGoogle Dökümanları ise yazının geri kalanını işgal edecek olan hizmet.

Google bir kez daha ihtiyacı olup da kullanmayana kendini sorgulatacak kadar başarılı bir hizmet geliştirmekte. İçerisinde Döküman, Tablolama, Sunum ve Form kısımları olan bu hizmet tamamen ücretsiz. Tüm dökümanlarınızı başkalarıyla çok kolay bir şekilde paylaşabiliyorsunuz ve hatta aynı anda aynı döküman üzerinde çalışabilirken size bir sohbet penceresi bile sunuyor.

Döküman yazma hizmeti (word muadili) grup halinde üzerinde çalışılan belgelerde çok faydalı. Üstelik revizyon takip sistemiyle kimin ne değişiklik yapmış olduğunun da hesabını tutuyor. Zoho.com ve Peepel’a ait döküman yazma hizmetlerinden ayrılan en temel noktası ise Türkçe imla kontrolünün olması. Dahası belge içinde temel çeviri işlemi yapabiliyor. Tüm Google Dökümanları hizmetleri gibi bu da insanların belgenizi (izin verirseniz) indirmeden  sayfaya katıştırmaya izin veriyor.

Tablolama hizmeti (excel muadili) yine belge paylaşımına izin veriyor. Tabloya girilen verileri klasik grafik formatlarında (çubuk, pasta vs.) görselleştirebiliyor.  Ancak iki noktada çok faydalı özellikleri var. Birincisi gadget adı verilen kimi eklentiler. Bu eklentiler tabloya girdiğiniz verileri görselleştirmenize yarıyor. Bunlardan en sıra dışı olanları gapminder.org’daki devrim niteliğindeki hareketli grafik sistemi ve dünya haritası üzerinde ülkelerin girilmiş veriler doğrultusunda renk değiştirdiği zaman temelli gösterim.

Google Dökümanlarının Tablolama hizmetini farklı kılan ikinci unsur ise hazırlayabildiğiniz online formlar. Bu formları web sayfanıza katıştırabiliyorsunuz. Formlara verilen cevaplar tabloya otomatik olarak ekleniyor. Bu sayede gönüllülerden detaylı veriler toplayabilirsiniz. Üstelik buradan topladığınız verileri bir önce bahsettiğim şekilde yine web sayfasında görselleştirebilirsiniz. Bu form sisteminin tek eksiği ise hileyi önleyecek bir doğrulama sisteminin (captcha) olmayışı.

Google dökümanlarının temel hizmetlerinin sonuncusu ise Sunum (powerpoint muadili) hizmeti. Bu hizmet ile sunumlar hazırlayabilir ya da var olanları yükleyebilirsiniz. Bu sunumları yine herhangi bir program olmadan izlemek ya da web sayfasına katıştırmak mümkün.

Peki tüm bunlardan size ne? Online ofis hizmetlerini aktivizm amaçlı nasıl kullanabilirsiniz? (Bu liste aklıma yeni figürler geldikçe genişleyecektir.)

  1. Grup halinde çalışmalarda belgelerin ortak hazırlanması editlenmesi konusunda büyük kolaylıklar getiriyor.
  2. Sitenizi ziyaret eden tembel kullanıcıları belgeyi/tabloyu/sunumu indirme derdinden kurtararak sitenizden okunabilir hale getirmenize yarıyor.
  3. Formlar ile veri toplayabiliyorsunuz ve bu verileri yine aynı araçlarla otomatik olarak görselleştirebiliyorsunuz.
  4. Belgelerinizi başkalarının da kendi sitelerinde katıştırılmış olarak sunmasını sağlayabiliyorsunuz.

Gelecek yazımızda online formların bir adım ötesine geçen daha profesyonel Anket ve imza toplama hizmetlerini ele alacağız.

Bir önceki yazımızda ise blog hizmetlerini incelemiştik.

You may also like

Comments

Comments are closed.