Köşe Yazıları

Roni Margulies’in Yazma Hakkı

0

roni_marguliesTaraf gazetesi yazarı, DSİP üyesi, şair Roni Margulies’in geçen hafta ÖDP’li gençler tarafından boyalı saldırıya maruz kalması üzerine çok şey yazıldı. Aslında ben de üzerine yazılacak yeni bir şey yok diye düşünüyordum, ama Roni Margulies saldırıya uğramasına neden olan yazısını Taraf’ta yayınlayınca bir şey fark ettim.

ÖDP genel başkan yardımcısı Önder İşleyen’in resmi bir bildiriyle yapılan saldırıyı demokratik protesto olarak açıkladığını biliyorsunuz. Başka yerlerde de bunun bir protesto biçimi olduğunu söyleyenlere rastladım. Birilerinin  fikirlerini beğenmediği bir kişiye boya dökerek saldırması tabii ki şiddettir ve bir eleştirinin beğenilmediğini gösterme yollarından biri değildir. Eleştiriye protesto eleştiriyle olur çünkü, yazıya eleştiri yazıyla olur. Ama bunları tekrarlayıp durmamız bile demokrasi kültürümüzün zayıflığını gösteriyor. İlginç olan bu değil.

İlginç olan Roni Margulises’in yazısında ne demiş olduğu ve saldırıyı yapanların neyi beğenmemiş olduğu. Yazıda ÖDP eleştiriliyor. ÖDP kongresinde asılı pankartların içeriğinden yola çıkılarak ÖDP’nin acil politik sorunlar dururken soyut devrimci sloganları öne çıkarması eleştiriliyor. İyi özetleyememiş olabilirim, ama yazının kendisine bakabilirsiniz, ne dediği özete ihtiyaç duymayacak kadar açık zaten.

Peki saldırgan gençler ne yapıyor? “Sen nasıl ÖDP’yi eleştirirsin” deyip köşe yazarının kafasında aşağıya yeşil bir boya döküyor. Bu saldırıyı onaylayan internet yorumlarından anladığım kadarıyla yapılan hareketi hoş görenler Roni Margulies’in iktidarı desteklediğini, liberalleşmiş (dönek) bir solcu olduğunu falan düşünüyorlar. Ama dikkat ederseniz saldırı bu nedenle değil, yazarın ÖDP’yi eleştirdiği bir yazısı üzerine ve “partimizi eleştirene haddini bildiririz” düşüncesiyle yapılıyor.

Şimdi soru: ÖDP bir siyasi parti midir? Seçimlere katılmakta mıdır? Evet. Demek ki ÖDP’nin önümüzdeki seçimlerde iktidar olma olasılığı var. ÖDP iktidar olunca muhtemelen genel başkan yardımcıları hükümetteki bakanlardan biri olacaktır. ÖDP bir sürü icraat yapacaktır. Memleketteki gazetelerin köşe yazarları da her allahın günü ÖDP’yi eleştireceklerdir. Bu durumda ÖDP’li heyecanlı gençler partilerini ve bakanlarını eleştiren her köşe yazarının peşinden ellerinde bir şişe boyalı suyla koşmaya devam edecekleri mi? Bu durumda ÖDP genel başkan yardımcıları yine bunun demokratik bir protesto olduğunu söyleyecekler mi?

Soruyu daha bugüne yaklaştırabilirsiniz. Birgün ÖDP’ye yakın bir günlük gazete. Eminim köşe yazarları sık sık MHP’yi, AKP’yi ve diğer partileri eleştiriyorlardır. Örneğin MHP’yi eleştiren (ve Roni Margulies’in yaptığı gibi azıcık da ironik yazan) bir Birgün köşe yazarına ülkücü gençler ellerinde bir şişe boyayla saldırsalar, Birgün gazetesi ve okurları bu durumu demokratik protesto olarak görür mü? ÖDP genel başkan yardımcısı “ülkücü gençler demokratik protesto haklarını kullanmıştır” diye açıklama yapar mı?

Bilmiyorum. Ama sanmıyorum da.

Sanırım demokrasi kültürümüzün gelişmesi için biraz daha basit sorular sormaya ve basit düşünmeye ihtiyacımız var. Etik her zaman işlemiyor çünkü. Belki empati işe yarayabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.