Yeşeriyorum

Siz Hangisini Alırsınız?

0

Elimizde çok savaş var eskileri var, yenileri var, nükleeri var konvansiyoneli var. Hatta nizami olanı ve gayrinizamisi var.
Siz hangisini alırsınız? Dilediğiniz kadar vahşet, kan ve acı var. Hem de garantili, dilediğiniz kadar baştan alıp tekrar tekrar izleyebilirsiniz. Zaten biri bitince bir diğeri başlıyor. Biraz meraklıysanız strateji, politika falan uzun uzun tartışırsınız yok 500 tank falanın  elinde var. Yok efenim Ruslar Çeçen kartını oynadı. Soğuk savaşın”Ayı” lakaplı bombardıman ucakları da geri döndü diyerek de tarihsel bir magazin bilgisini gündeme taşırsanız savaş ve onca acı dizi film tadında önümüze sürülür.

Hani daha çok gelişirsek, büyürsek, kalkınırsak savaşlara ihtiyaç kalmayacaktı?

Hani gelişen ve globalleşen piyasalar dünya barışına da hizmet edecekti?
Hani teknoloji ve ona ilişkin yatırımlar savaşı gereksiz kılacaktı?
Ben bu soruları sorarken bir köşe yazarının eski duaları tekrar ettiğini gördüm, şaşırdım. Duaya amin demek adettir. Ancak Filistin’de, Afganistan’da, Lübnan’da, Irak’da ve şimdi de Kafkasya’da olan şey gerçek savaş değil miydi? Yoksa benim piyasa ve teknolojiye inançsızlığım gözlerimi kör etti de olup biteni yanlış mı görüyorum?
Şöyle diyordu sevgili köşe yazarı: ”İnsanoğlunun ulaştığı teknoloji, onun vahşetini terbiye edecek bir seviyeye dayanmış. Bilgisayarlarla, robotlarla, fiber optiklerle o kadar çok kaliteli mal üretiliyor ki bu malları tüketmesi için bütün dünyanın insanlarına ihtiyaç var. Artık herkes, herkes için müstakbel bir müşteri. Savaşlarda öldürülen her insan ise kaybolmuş bir “müşteri” oluyor.“Müşterileri” yaşatmak, onları öldürmekten çok daha faydalı. Onun için, önümüzdeki elli yıl içinde savaş kalmayacak dünyada.Binlerce yıl savaşla zengin olan insanlar, bundan sonra barışla zengin olacak.”(1)

Kimsenin umudunu kırmak istemem aslında belki de bu piyasalar ve teknoloji sahiplerine hizmet ediyordur ve onların da özgürleşmeye ihtiyacı vardır.Bu yüzden de bir türlü bariş göklerdeki kutsal yerinden inip gezegenimize uğramıyordur
Peki bu piyasaları ve teknolojiyi kim özgürlestirecek?
Belki de tarih geri geliyordur.Tüm umutları sil baştan edip herşeye yeniden başlıyoruzdur.
Evet Kafkasya’da birilerinin güç ve iktidar oyunları yüzünden insanlar ölüyor ve birbirlerini öldürüyorlar. Doğaya karşı uygulanan şiddetin hesabı bile tutulmuyor.
Piyasaların ihtiyaci ya da güç oyunları doğal olarak sokaktaki insanların hiç ilgisini çekmiyor.
Onlar millet için, din için, vatan için öldüklerini sanıyorlar.

Savaş Çömlek

(1)Ahmet Altan-Taraf gazetesi köşe yazıları

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.