GündemYeşeriyorum

Korkularına Dur De!

0

Politika genelde hep yukarıya doğru yapılır bizde. Devlete, erke konuşulur. Oysa biz devleti değil, insanları ikna etmeliyiz, insanlara ikna olmalıyız. Çünkü içinde yaşadığımız gerçekliği bizler kuruyoruz.

“Dur De”, Genç Siviller, ve Mazlum-Der’in öncülüğünde düzenlenen ve Lambda dahil pek çok grubun desteklediği  21 Haziran “Darbelere Dur De”  yürüyüşü, üzerine düşünülmesi gereken bir buluşma oldu. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor, bu pek çok açıdan yeni ve tanıdık olmayan birşeydi.
Bu buluşmaya gelmeyen ve gelemeyenler, sıradışı bir tecrübeyi yaşama firsatını kaçırmış  oldular. Orada birlikte yürüyenler dahil, herkesin şaşkınlığı görülmeye ve yaşanmaya değerdi gerçekten. (Kendi suretinin aynadaki yansıması karşısında duyulan şaşkınlık..)

Beşi benzemez binlerce insan bir arada yürüdük. 8-9 yıldır mitinglere, yürüyüşlere katılırım, ne bu kadar hetorojen bir grup gördüm, ne de bu kadar hetorojenliğe rağmen aynı sloganın tok bir sesle atılabildiğini. Başörtülü kadınlar (her yaştan), Kürt kadınlar, sosyalistler, çeşitli kesimlerden aktivistler, eşcinseller ve 5 kadar yeşil..  Galiba oradaki herkes bir an için yanındakine bakıp birarada olmanın şaşkınlığını ve sevincini yaşamıştır. Bu yürüyüş, aslında verdiği mesaj kadar, katılanlara yaşattığı duygular ile de toplumsal anlamda terapik bir deneyimdi.

Bu irade, üzerine plan yapılamaz birşey. Otonomluk da, bir arada yaşama kültürü de, çeşitlilik de bu iradede. Ve gördüğünüz gibi yine sokakta. Türkiye’de son yıllarda sokağa hiç de alışkın olmayan insanları sık sık eylemlerde görmeye başlamamız sizce bir tesadüf mü? Yoksa birşeyler mi değişiyor bu ülkede?

Evet, bir şeyler değişiyor. Şimdi bu insanlar bir arada yürüdüler diye, ülke cennet olmayacak elbette. Ama aynı ülkede yaşayan insanlarının birbirleri arasında yükselen duvarları aşağı çekecek, duygusal engelleri aşacak küçük de olsa bir adımdır bu ve bu yüzden önemli.

Politika genelde hep yukarıya doğru yapılır bizde. Devlete, erke konuşulur. Oysa biz devleti değil, insanları ikna etmeliyiz, insanlara ikna olmalıyız. Çünkü içinde yaşadığımız gerçekliği bizler kuruyoruz.

Yürüyüşün katılımcı profili, Türkiye’de pek çok kişinin gerçeklik algısını bozabilir ve bozmalıdır. Aslında gerçek, çoğunlukla (Tanrı Pan gibi) ona inanıldığı için ve inanildığı kadar vardir. Biz bu yeni ve umutlu gerçekliğe sahip çıkmalıyız diye düşünüyorum.

Korkularımızı bir tarafa bırakıp bu cümbüşe katılmak gerekiyor. Çünkü methiyeler düzdüğümüz, kaybetmekten deli gibi korktuğumuz demokrasi tam da burada, bu iradade yaşam buluyor. Bunu tatmak gerekiyor. Israrla tavsiye ediyorum.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.