Yeşeriyorum

Birilerinin Karı, Diğerlerinin Açlığı

0

Endüstri uygarlığının uygarlık modeli olarak tüm dünyaya hakim olmaya başladığı bir dönemde gezegenin başından felaket eksik olmuyor.

açlıkÖnce binlerce yıl boyunca görece dengeli olan iklim koşulları son yüzyıldır kömür, petrol ve türevi yakıtların enerji olarak kullanılması nedeni ile raydan çıktı, ardından geçen yıl son derece şiddetli bir biçimde yaşadığımız kuraklık, su kıtlığı, savaş filan derken şimdi de zenginlerin enerji hırsı, dünyayı kontrol etme çabaları gibi siyasal nedenler ile yine küreselleşme nedeni ile bozulan doğal dengelerin değişimi nedeninin birlikte elele verdiği gıda krizi patladı. Halihazırda 37 ülke gıda kıtlığı ile karşıya karşıya, gıda fiyatlarındaki spekülatif yükselme sonucu yoksullar gıdaya gelirlerinin daha büyük bir bölümün ayırmak durumunda. 854 milyon civarında olan aç insan sayısını artması ise beklenen bir sonuç. Üstelik halihazırda BM tarafından yardım programları ile yaşamaları sağlanan aç insanlar bu yardımların finansmanı nedeni ile yaşanacak zorluklar nedeni ile kesintiye uğrama riski ile karşı karşıya. Kısacası gezegen ölçeğinde bir ahlak sınavı veriliyor.

Birileri bu felaketleri kazanca dönüştürürken (dünya gıda piyasasının yüzde 60’a yakını büyük şirketlerin kontrolünde) diğerlerini ise korkunç bir ölüm bekliyor.

Yeşil Gazete olarak gıda krizine dönük dosyayı açıyoruz. Dosyayı farklı boyutları ile ele almayı sürdürürken gelecek sayılarda da farklı dosyalar ile gezegeni felakete sürükleyen uygarlık biçiminin neden olduğu sorunları ayrıntılı olarak ele alacağız.

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.