Yeşeriyorum

Bu Sene Sahibi Var

0

Geçen sene şubat ayında

“Yerel saatlerin farklılığı gözetilmeksizin bütün dünyada 1 Mart 2007 Perşembe akşamı, 19.55-20.00 saatleri arası tüm enerji kaynakları kesilecek… Amaç, bütün dünyada yaşanacak bu 5 dakikalık kesintiyle meydana gelecek enerji tasarrufuyla karar mercilerinin dikkatini çekmek.”

satırlarıyla bizleri eyleme çağıran sahipsiz e-postalar dolaşıyordu ortalıkta.

1 mart geldi. Kimileri eyleme katıldı, kimileri katılmadı. Fakat kimse bu işten hiçbir şey anlamadı. 2 mart 2007 sabahı gazeteleri taradığımda Radikal gazetesinde şöyle bir haberle karşılaştım:

“…eyleme vatandaşlarca uyulmasa da İstanbul’daki İş Kuleleri, ışıklarını söndürdü.”

Sonnra yaptığım internet taraması olayın daha garip bir yüzünü görmemi sağladı. Bu eylemin aynısı 1 şubat 2007’de Fransa’da gerçekleşmişti. Türkiye’de eylem fikrini alıp sadece tarihi 1 Mart olarak duyuran bir grup kendini zeki zanneden “çevreci”, iyi niyetli insanlara maymun olma, İş bankasına da çevrecilik şovu yapma şansı sunmuş oldu.

Kimin organize ettiği, ne hedeflendiği, sonucunun ölçülüp ölçülemediği, katılımın ne kadar sağlandığı hakkında hiç bir fikir sahibi olunamayan bu “eylem”in bir benzeri önümüzdeki günlerde gerçekleşecek.

WWF’in organize ettiği eylem geçen yıl 31 mart’da Sydney’de gerçekleşmişti. Sonuçları ölçüp, yayınlayan, WWF bu yıl eylemi küresel ölçekte deniyor. WWF Türkiye’nin internet sayfasında ise eylemle ilgili olarak sadece eylem duyurusu ve katılacağını açıklayan kuruluşların bir listesi var. Eylemin takibinin nasıl olacağı ve Türkiye’deki sonuçlarını öğrenip öğrenemeyeceğimiz hakkında bir satır yok.

WWF üyesi olduğunu tahmin ettiğim Sezen Gülşen’den gelen bir e-posta’da ise

“Bu küresel eylemin parçası olmak için; 29 Mart Cumartesi, 20.00’da, sadece bir saatliğine, elektrikli aletleri ve ışıkları kapatmak yeterli. İstanbul’da da geçen yıl İş Kuleleri ve binlerce bireyin destek verdiği bu çağrıya, bu sene katılan kurumlar WWF-Türkiye’nin kurumsal web sitesi www.wwf.org.tr’de açıklanacaktır.”

gibi bir ibare var. Katılımın ne kadar da kolay olduğunu belirten ilk cümleyi takip eden ikinci cümlede WWF geçen yılki rezaleti üstleniyor.

Mücadelenin her düzlemde sürmesi gerektiği pek çok insan pek çok farklı mecrada dile getirilir. Ben de katılırım bu görüşe. Bu nedenle STK’ların düzenlediği eylemlerin de desteklenmesi gerektiğini, politik mücadeleler ile tamalayıcı olduklarını düşünmüşümdür hep.

Ancak bu yıl eyleme katılmayacağım. Benim için önemli olan eylemlerin benim bünyemde bıraktığı haz değil, alınan sonuçlar. Sonuçlarını öğrenemeyeceğim ve daha şimdiden şirketlerin çevrecilik şovuna dönüşmeye başlamış bir eylem benden uzak Al Gore’a yakın olsun…

Not: Eylem olup bittikten sonra eylemle ilgili yaptığım internet taramalarında Türkiye’de eylemin nasıl gerçekleştiğine dair neredeyse hiçbir veri bulamadım. Tüm bulduğum dünyanın değişik yerlerinde insanların bir saatlerini mum ışığında geçirdiğine dair fotoğraflardı. Aydınlatma amaçlı olarak mum yakmanın kompakt floresan lambaların 357’de biri verimde olduğunu hatılatır, esenlikler dilerim.

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.