Sağlık

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Türkiye’de koronavirüse karşı aşılama 23 Aralık’ta başlıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, Türkiye‘nin 50 milyon sipariş ettiği Çin merkezli Sinovac firmasının koronavirüs aşısının ilk dozunun 23 Aralık’ta uygulamaya başlanacağını söyledi.

Çalışkan, toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için daha fazla aşıya ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

İlk önce sağlık çalışanlarına

Prof. Dr. Çalışkan, dün yaptığı açıklamada, aşının ilk önce sağlık çalışanlarına, ardından 65 yaş üstü kişilere uygulanacağını belirtti:

Sonrasında 65 yaş üstü ve ek hastalığı olan bireylerimiz aşılanacak. Sonra ‘kilit personel’ dediğimiz öğretmenlerimiz, bakım hizmetinde olanlar, teması yüksek meslek gruplarında çalışan bireyler aşılanacak.”

Çin menşeli koronavirüs aşısı CoronaVac‘ın aşılama planını ise il sağlık müdürlükleri yapacak.

‘Aşı takip sistemi iyi çalışıyor’

Türkiye’de aşı takip sisteminin iyi çalıştığını vurgulayan Prof. Çalışkan, herhangi bir izdiham yaşanmayacağı görüşünde:

Biz aşılama hizmetlerinde Türkiye olarak çok güçlü bir ülkeyiz. Aşı takip sistemimiz son derece iyi çalışıyor. O nedenle herhangi bir izdihama yol açmadan randevu ile aşılarımızı çok hızlı bir şekilde günde 1 milyonun üzerinde kişiye yapabilecek şekilde ilgili genel müdürlüğümüz, halk sağlığı genel müdürlüğümüz çalışmalarını tamamlamış durumda. Çok kısa bir süre içerisinde yeni yılın ilk ayı içerisinde aşılamalar hızlı bir şekilde yapılacak.”

120 milyondan fazla aşıya ihtiyaç var

Çalışlar, aşıyla birlikte toplumsal bağışıklık düzeyinin yüzde 60’ın üzerine çıkabileceğini, böylece normal yaşama daha erken dönülebileceğini kaydetti. Aşının tek çare olmadığını da belirten Profesör, toplumsal bağışıklıkta yüzde 60 seviyesine ulaşmak için 120 milyondan fazla aşıya ihtiyaç olduğunu da vurguladı:

Bunu sağladığımız takdirde öğretmenlerimizin aşılanmasından sonra okulların açılması önümüzdeki ikinci dönemde mümkün olabilecek diye düşünüyoruz. Çünkü gerçekten çalışan ailelerin çocuklarının okuldan ayrı kalmasının pek çok sosyal, pek çok tıbbi soruna da yol açtığını gözlemliyoruz.”

CoronaVac aşısını üreten Sinovac‘ın üçüncü faz çalışmalarına Türkiye, Brezilya ve Endonezya da katılıyor. Endonezya çalışmaların sonucunu ocak ayında açıklayacağını duyururken, Türkiye’nin sonuçları önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

CoronaVac aşısının uygulanacağını ülkelerden biri olan Brezilya da ise aşıyla ilgili şeffaflık tartışması gündemde. Ülkenin sağlık düzenleme kurumu Anvisa konuyla ilgili ‘Çin’de acil kullanım ruhsatı verilmesine ilişkin kriterler şeffaf değil ve Çinli makamların bu kararları vermesinde belirleyici olan kriterler hakkında erişilebilir bir bilgi yok’ demişti.