Batman yerel gazetesinden, “Manşetten yemek tarifi” protestosu

Batman’da kamu kurumlarındaki aksaklıkları gündeme getiren ve bu nedenle sürekli gelen baskı ve davalar nedeniyle zor günler geçiren Yön Gazetesi, basın tarihinin en ilginç protestolarından birine imza atıyor. Yön’de artık kamu kurumu aksaklıklarına dair manşetler yok, 22 Aralık’tan itibaren gazete yemek tarifi manşetleriyle çıkıyor.

Yayın hayatına 1 Eylül 2013’te başlayan ve günlük olarak yayımlanan gazete, son 1 aydır manşetine yemek tariflerini taşımaya başladı. Milliyet’ten Arif Balkan’ın haberine göre her gün bir yemek tarifiyle çıkan gazete, bu yöntemle okurlarının da ilgisini çekti.

Kol Böreğinden Mumbar Dolmasına

Fikrin mimarı ise gazetenin yazı işleri müdürü Ferit Tunç. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan ve doktorası süren Tunç, hepsi belgeli olmasına rağmen haberlerine yönelik açılan davalardan yıldıkları için böyle bir yayıncılığa yöneldiklerini söyledi. Bugüne kadar, kol böreği, babuko, züveydiz, mumbar dolması, vali kebabı ve vezir parmağı gibi yemek tariflerini manşet yaptıklarını belirten Tunç, okurların ilk başta yaptıkları yayına anlam veremediğini belirtti.

Tunç, 500 tirajlı gazetelerinin protestodan sonra tiraj kaybetmediğini de belirterek şunları söyledi: “15 aylık yayın hayatında gazetemize açılan 40’a yakın dava bulunuyor. Bunların sonuçlanan 16’sının tamamında mahkeme bizi haklı buldu. Baskı ve davalara dayanamayınca benim de aklıma gazeteyi yemek tariflerinden manşetlerle çıkarmak geldi. Yemeyi çok seviyorlar biz de o yüzden yemek tarifleri veriyoruz. Böylelikle davaları ve baskıları protesto ediyoruz. Protesto kararı aldığımız ilk gün kimse bir anlam veremedi ama daha sonra anlaşıldı. Okuyucumuz gazetesine eskisinden daha fazla sahip çıkıyor. Protestomuzu özgür bir yerel basın oluşana kadar sürdüreceğiz.”

(Milliyet, Toplumsol.org)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi