Kategoriler: ManşetTürkiye

Başbakan Yıldırım, “Irak’tan çıkmayacağız”

Başbakan Yıldırım, Irak Meclisi kararına karşı, “Irak hükümeti ne söylerse söylesin, Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir. Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda yaptığı konuşmada, Irak’ın Musul yakınındaki Başika kampıyla ilgili açıklamasına da yanıt verdi.

Yıldırım, “Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ’la [İslam Devleti/IŞİD] mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir” dedi.

Irak Temsilciler Meclisi, “Türkiye güçlerinin ‘işgalci güçler’ sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması” yönünde karar aldıklarını yazılı açıklama ile duyurmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 5 Aralık 2015’te Musul yakınlarındaki Başika kampına asker göndermişti. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi Türkiye’nin askerlerini Başika’dan tamamen çekmemesi halinde askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

“Irak hükümetinin haddi değildir”

Yıldırım, Irak Meclisi’nin kararıyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Türkiye ile 350 kilometreden fazla hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak’ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle, DEAŞ’la mücadele adıyla askeri unsurlar bulunurken bütün bunları bir kenara bırakıp Türkiye’nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur.”

“Bizim amacımız daha fazla insanlık dramının yaşanmaması, daha fazla kan akmaması ve bölgedeki oldu bittilerin önüne geçilmesidir. Irak’ta mahli olmayan birçok ülke orada dolaşırken, tarihi derinliğiyle bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir.”

ABD: Musul operasyonu hazırlığı bitiyor

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Irak eğit-donat programından sorumlu komutanı Tuğgeneral Dave Anderson, Musul’un geri alınmasına yönelik operasyon hazırlıklarında sona gelinirken şehirdeki IŞİD liderlerinin kenti terk etmeye başladığını açıkladı.

Anderson, Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon’daki basın mensuplarının Musul operasyonuna ilişkin sorularını cevapladı.

Tuğgeneral Anderson, Musul operasyonuna katılacak Irak ordusu tugaylarının sonuncusuna üç haftalık eğitimin verilmeye başlandığını açıkladı.

 

(Bianet)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi