Bartın’da koronavirüse yakalanan kamu personeli disiplin cezası alabilir

Bartın İl Salgın Denetim Merkezi Başkanı olan Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen resmi yazıya göre, koronavirüse yakalanan kamu personelinin hastalık nedenleri sorgulanacak ve gerekçeleri yeterli görülmeyen kişiler hakkında da disiplin işlemi başlatılacak.

Duruma tepki gösteren Bartın Eğitim-Sen Başkanı Sedat Bora, karardan vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kurum amirleri sorgulayacak

Duvar‘da yer alan habere göre, 21 Nisan 2021 tarihli yazıda, salgından temaslı veya pozitif etkilenen kişilerin kurum amirleri tarafından sorgulanacağı, gerekçeleri yeterli görülmeyen personel hakkında da disiplin işlemi yapılacağı vurgulandı:

Salgının bulaşmasını önlemek amacıyla çalışan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm amir, memur ve işçi kadrosunda görev yapan personelin herhangi bir şekilde temaslı ya da pozitif olmaları durumunda, Genelge ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis kararları uyarınca sorumlu sayıldığından, temaslı ya da pozitif etkilenen bu kişilerin temaslı ya da pozitif olma nedenleri kurum amirleri tarafından mutlaka sorgulanacaktır. Yapılan inceleme veya soruşturmada gerekçeleri yeterli görülmeyen personel hakkında kurum amirlerince disiplin işlemi yapılacaktır.”

‘Karardan vazgeçilsin’

Konu hakkında açıklama yapıp duruma tepki gösteren Bartın Eğitim-Sen Başkanı Sedat Bora, karardan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi:

Bartın’da ilgili kurumlar pandemi döneminde gerekli önlemleri almamışlardır. Öğretmenlere ve kamu çalışanlarına aşı yapılmadı, uzaktan çalışma uygulamalarına geçilmedi. Bunlara ek olarak tüm okullar 2 Mart tarihinden itibaren yüz yüze eğitime açılarak pandemiye davetiye çıkarıldı. Gerekli önlemler alınmadığı için Bartın’da pandemi hızla yayıldı ve Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak rekora ulaştı.”

‘Bu, pandemiden halkı sorumlu tutmaktır’

Sedat Bora, söz konusu uygulamanın yasal olmadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

Kamu çalışanlarına yasal olarak herhangi bir sorumluluk getirmemektedir. Bu tehdit, ülkemizde son dönemlerde gördüğümüz yaşanan baskıcı, ‘ben yaptım olducu ve yasa tanımazcı’ bir anlayışın yerel tezahürüdür. ‘Neden hasta oldun? O zaman disiplin cezası alacaksın’ demek yasal değildir. Bu, pandemiden halkı sorumlu tutmaktır.”