Kategoriler: Kültür-SanatManşet

Bakanlıktan ödüllü çocuk kitabına ‘muzır neşriyat’ etiketi: Artık poşette satılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Stonewall Çocuk ve Genç Edebiyatı Onur Ödülü sahibi ‘Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise‘ adlı kitaba sansür getirdi.

Bakanlığın Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, kitapta yer alan bazı ifadelerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde zararlı olduğuna karar verdi.

Kitap artık ancak ‘içi görülmeyen zarf veya poşet içinde’ satılabilecek. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ve ‘Küçüklere zararlıdır’ ibaresinden başka hiçbir yazı ve resim olmayacak. Sadece 18 yaştan büyüklere satılabilecek. Ayrıca karara göre kitap dükkânlarda, cemakânlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemeyecek. Okullara sokulamayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) sahipliğindeki İstanbul Kitapçısı‘nda da satışa çıkartılmış, hem İBB hem de kitap gerici çevrelerce hedef gösterilmişti.

Çocuk ve gençlik öyküleri yazarı Christine Baldacchino’nun kaleminden çıkan kitabı Deniz Özülke Türkçeye çevirmiş ve kitap Kasım 2018’de Güldünya Yayınları’ndan çıkmıştı.

Kitap içeriği, “Sınıf arkadaşları, süslenmeyi seven Morris’le alay ediyor ama o bununla baş etmenin yolunu bulacak” şeklinde özetlenen kitap, Gökkuşağı Listesi’ndeydi.

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu hakkında

1927’de çıkarılan 1117 sayılı kanunla kurulan Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, 2 Temmuz 2018 tarihli, 703 sayılı KHK’nin 38’inci maddesiyle kanunda yapılan değişiklikle Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı‘na bağlandı.

Aynı yasa değişikliğiyle; daha önce Başbakanlığa bağlı çalışan ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Diyanet İşleri Başkanlığı ve gazeteciler cemiyetine bağlı çalışan 11 üyeden oluşan kurulun üye yapısı da değiştirildi.

Artık kurul, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanının belirleyeceği biri başkan olmak üzere bakanlığın beş birim amirinden oluşuyor.

Yasaya göre “muzır” kabul edilen kitaplar ancak 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde satılabilir. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ile “Küçüklere zararlıdır” ibaresinden başka hiç bir yazı ve resim bulunamaz.