ManşetTürkiye

AYM’den, 17 yıl sonra Pamukova davasında hak ihlali kararı

0

Anayasa Mahkemesi (AYM) 2004 Temmuz’unda 41 kişinin öldüğü, 90 kişinin yaralandığı Pamukova tren kazasına ilişkin davanın yedi kez mahkeme ile Yargıtay arasında gidip gelmesi sonucunda zamanaşımı nedeniyle düşmesi gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi. Davanın sürüncemede bırakıldığını belirten Yüksek Mahkeme, kazada eşini kaybeden H.T’ye 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

İstanbul/Haydarpaşa-Ankara seferini yapan yolcu treni, 22 Temmuz 2004 tarihinde Sakarya‘nın Pamukova ilçesinde raydan çıkmıştı. Bilirkişi raporunda, maksimum saatte 80 kilometre hızla gitmesi gereken trenin kaza sırasında 130 kilometre hızla gittiği tespiti edilmiş; makinist F.K., ikinci makinist R.S. ile tren şefi K.C. kusurlu bulunmuştu.

Dava yedi kez Yargıtay ve mahkeme arasında gidip geldi

DW Türkçe‘den Alican Uludağ‘ın aktardığına göre, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın üç isim hakkında 2004’te açtığı davada, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2008 yılında  K.C’nin beraatine,  F.K.’nin 2 yıl 6 ay hapis, R.S’nin ise 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

2009’te, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin kararı usulden bozması üzerine, mahkeme davayı 2012’de yeniden ele aldı.  Bu kez, isnat edilen suçun “tedbirsizlik veya meslek ya da sanatında tecrübesizlik, nizam ve emir ile kaidelere riayetsizlik neticesi olarak demir yolu üzerinde kazaya neden olma” olduğuna karar veren mahkeme, zamanaşımının dolması gerekçesiyle davanın düşmesine karar verdi.

Yargıtay ikinci kez bozdu

Yargıtay, itiraz üzerine suçun “dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesi birden fazla kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına sebebiyet verme” kapsamında olduğuna karar vererek, yerel mahkemenin kararını bir daha bozdu. 2014’te davayı karara bağlayan yerel mahkeme, sanık R.S’nin 1 yıl 15 gün hapis, sanık F.K’nın ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Üçüncü bozma

2018’de gerekçeli kararda eksiklikler tespit eden Yargıtay, kararı yeniden bozdu. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 tarihinde yaptığı son duruşmada, F.K’nın 15 bin 784 TL adli para cezasıyla, R.S’nin ise 47 bin 352 TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar vererek, bu cezaları  20 eşit taksitte ödemelerine hükmetti. Ancak bu karar da ertelendi.

Temyiz istemi üzerine davayı aynı yıl yeniden görüşen Yargıtay 12. Daire, bu kez dava zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle sanıklar hakkındaki kamu davasının düşmesine hükmetti.

Kazada eşini kaybeden H.T. son çare olarak AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM: Dava sürüncemede bırakıldı

23 Kasım’da dosyayı görüşen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm, başvurucunun anayasal güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar vererek, net 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Yazımı süren kararın gerekçesinde, “Yargılamanın bütününde yapılan işlemler ve bozma kararlarının içerikleri dikkate alındığında davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesinin sebebi davanın sürüncemede bırakılmış olmasıdır. Bu bakımdan başvuruya konu yargılamanın makul bir özen ve süratle yürütüldüğü söylenemez” denildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında da soruşturma açmıştı. Soruşturma kapsamında yetkisizlik kararı veren başsavcılık, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. AYM kararında, “Bu soruşturmanın sonucu tespit edilememiştir” değerlendirmesi yapıldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.