Kategoriler: Dünya

Avusturya’da SPÖ birinci parti

Avusturya’da yapılan genel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) oyların yüzde 27,1’ini alarak sandıktan birinci çıktı.

İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, ülke genelindeki oyların sayımının ardından yaptığı açıklamada, seçime katılım oranının yüzde 65,9 olduğunu belirtti.

Leitner, kesin olmayan sonuçlara göre, SPÖ’nün yüzde 27,1, Halk Partisi’nin (ÖVP) yüzde 23,8, Özgürlükçüler Partisi’nin (FPÖ) yüzde 21,4, Yeşiller Partisi’nin yüzde 11,5, Team Stronach ekibinin yüzde 5,8 ve NEOS Partisi’nin ise yüzde 4,8 oranında oy aldığını bildirdi.

Leitner, bu sonuçlara mektupla kullanılan oyların dahil olmadığına değinerek, mektupla ve seçmen kartıyla kullanılan oyların perşembe günü sayılarak sonuca ekleneceğini kaydetti.

Sandıktan tek başına iktidara gelecek parti çıkmadığı için SPÖ ile ÖVP arasındaki koalisyon hükümetinin görevine devam etmesi bekleniyor.

Bu arada, aşırı sağ eğilimli FPÖ, yüzde 21,4’lük oy oranı ile “hükümet ortağı olmaya hazır olduğunu” açıkladı.

Ancak 2005 yılında ÖVP’nin FPÖ ile kurduğu koalisyon hükümeti nedeniyle ülkenin Avrupa Birliği tarafından iki yıl süreyle siyasi karantinaya alınmasını unutmayan siyasi partiler, FPÖ ile hükümet kurmaya yanaşmıyor.

Seçim öncesi gerek SPÖ gerekse ÖVP, aşırı sağ eğilimli ve her fırsatta yabancı karşıtlığını gündeme getiren FPÖ’yle ortaklık yapmayacaklarını açıklamıştı.

SPÖ lideri ve Başbakan Werner Faymann, seçim sonuçlarının açıklandığı TV programında, sandıktan birinci çıkan partinin başkanı olarak hükümeti kurmak üzere ÖVP lideriyle görüşeceğini aktardı.

TV muhabirinin ısrarlı sorusu üzerine Faymann, “Seçim öncesi yaptığı açıklamaların geçerli olduğunu” belirterek, bu kapsamda FPÖ ile koalisyon yapmak istemediğini söyledi.

Sandıktan ikinci çıkan ÖVP’nin lideri Michael Spindelegger ise “SPÖ lideri Faymann’ın yapacağı önerilere göre koalisyon hükümetine karar vereceklerini” ifade etti.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi