Avrupa’da yeni Covid önlemlerine karşı protestolara gaz ve tazyikli suyla müdahale

Avrupa‘da artan vaka sayılarına karşı alınan yeni Covid-19 önlemleri birçok ülkede protesto edildi.

Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de aşısız kişilerin restoran ve diğer kamusal alanlara alınmasını yasaklayan yeni önlemlere karşı pazar günü protesto gösterileri düzenlendi. Polis, etrafa cisimler fırlatan bir grup göstericiye tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Gösterilere en az 35 bin kişinin katıldığı belirtildi.

On binlerce kişi sokakta

Kısmi kapanma kararı alan Hollanda‘da farklı kentlere yayılarak yapılan gösterilerde beş polis memuru yaralandı, onlarca kişi gözaltına alındı. Bugünden başlayarak  20 günlük bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak ve Şubat 2022’den itibaren Covid aşılarının zorunlu hale getiren Avusturya, kamu çalışanlarına aşıyı zorunlu kılan Hırvatistan ve işyerleri, toplu taşıma ve kamusal alanlara giriş için ‘Yeşil Sertifika’ uygulamasına başlayacak İtalya‘da da, çoğunluğunu aşırı sağcıların oluşturduğu binlerce kişi gösteri yaptı.

Hollanda Başbakanı’ndan protestoculara: Şiddete başvuran aptallar

Hollanda Başbakanı Mark Rutte şiddete başvuran tedbir karşıtlarına ‘aptallar’ dedi. Ülkede üç gün süren eylemlerde güvenlik güçleri çevreyi ateşe verip havai fişek atan eylemcilere tazyikli su, köpekler ve atlı polislerle müdahale etmişti. 

Rutte, eylemlerin ‘protesto görüntüsü altındaki saf şiddet’ olduğunu söyledi. Her zaman protesto hakkını savunacağını da sözlerine ekleyen Başbakan Rutte, “Fakat aptalların saf şiddet kullanmasını asla kabul etmeyeceğim” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa’da artan vaka sayıları nedeniyle “çok endişeli” olduğunu açıklamış; örgütün Avrupa Direktörü Hans Kluge,  acil önlem alınmazsa mart ayına kadar yaklaşık 500 bin kişinin koronavirüs nedeniyle ölebileceği konusunda uyarmıştı. 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi