Kategoriler: Türkiye

Avrupa Birliği, Türkiye’den midye alımını durdurdu

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’den aldığı çift kabuklu yumuşakça ürünlerini 4 Ağustos 2014’e kadar almayacağını açıkladı. Ağır metal ve bakteri içeren ürünleri mikrobiyolojik standartlara uygun bulmayan AB, dondurulmuş ve işlenmiş çift kabuklu yumuşakça ithalatına ise ancak birlik noktalarında kontrole tabi tutulmak şartıyla izin verecek.

Haber Türk Gazetesi’nden Ebru Erdoğan’ın haberine göre kum midyesi, kara midye, kıllı midye, tarak, istiridye, akivades ve kidonyadan oluşan çift kabuklu yumuşakça familyasının ihracatına Avrupa’dan yasak geldi. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun AB’ye ihracatın sıkıntı yaratması durumunda ciddi salyangoz satışının olduğu Güney Kore pazarını geliştirebileceklerini söyledi. Sagun, Rusya, Dubai ve Suudi Arabistan’ın da alternatif pazarlar olabileceğini ifade etti.

AB’nin 4 Ağustos 2013’te aldığı ve bir yıl uygulayacağı tedbir kararının ardından denetimleri hızlandıran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu sıkıntıyı atlatabilmek için özel laboratuvar ekipmanları aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye geçen yıl 63 bin ton çift kabuklu yumuşakça üretti. Bunun tamamına yakınını beyaz kum midyesi ile Türkiye’de daha çok ‘dolma’ yapımında kullanılan kara midye oluşturuyor.

(Haber Türk)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi