Kategoriler: DünyaManşet

Avam Kamarası İngiltere’nin Suriye’ye müdahaleye katılma önerisini reddetti

İngiltere’de Avam Kamarası, Suriye’ye yapılacak olası bir askeri müdahaleye katılma önergesini reddetti. Hükümetin önergesi, BM silah denetçilerinden kimyasal silah kullanımı konusunda kanıt gelmesi halinde Suriye’ye müdahale fikrinin prensipte desteklenmesini istiyordu.

Başbakan David Cameron, İngiltere Parlamentosu’nun müdahaleyi istemediğinin açık olduğunu ve “buna göre davranacağını” söyledi. Hükümetin önergesi 272 kabul oyuna karşı 285 ret oyu aldı. Böylece İngiltere, ABD’nin Beşar Esad hükümetine karşı yapacağı olası bir müdahaleye katılmayacak.

Oylamadan sonra Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerika’nın İngiliz hükümetiyle istişareye devam edeceği söylendi. Beyaz Saray’ın açıklamasında “Başkan Obama, Amerika Birleşik Devletleri’nin çıkarları doğrultusunda karar alacak. Kendisi Amerika’nın çıkarlarının söz konusu olduğuna, ve kimyasal silahlar üzerine kabul edilen uluslararası normları ihlal eden ülkelerin bundan sorumlu tutulması gerektiğine inanıyor.” denildi.

İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, İngiltere’nin Esad hükümetine karşı bir askeri müdahalenin parçası olmayacağını doğruladı ama müdahalenin büyük ihtimalle yine de gerçekleşeceğini söyledi. Hammond “Amerika ve diğer ülkelerin kimyasal silah saldırısına nasıl tepki verileceğini tartmaya devam edeceklerini düşünüyorum. İngiltere’nin yanlarında olmayacağından hayal kırıklığı duyacaklardır, ama bu, bir adım atılmasını engellemeyecektir.” şeklinde konuştu.

(BBC Türkçe)



 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi