ManşetGündemTürkiye

Atatürk Havalimanı’nda iş makineleri: Havalimanını feda ediyorlar

0

Atatürk Havalimanı’nda millet bahçesi yapılmak üzere hafta sonu yıkıma başlandı. Havalimanına iş makinaları girdi.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, havalimanına ilişkin ayrıntıları kaleme aldı. Toker, millet bahçesi ihalesini geçen hafta duyurmuş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na bağlı TOKİ’nin pazarlık usulüyle yaptığı ihaleye altı firmanın davet edildiğini bildirmişti.

Toker, firmalardan üçünün Atatürk Havalimanı’nın uğruna kapatıldığı İstanbul Havalimanı’nı yapan müteahhitlik şirketleri olduğunu belirtti.  Toker en uygun teklifin ise yaklaşık 2,1 milyar TL veren Yapı&Yapı firmasından geldiğini bildirmişti. 

İlgili haber: ‘Atatürk Havalimanı’na yapılmak istenen Millet Bahçesi ihalesi yine ‘Beşli’ye’

Atatürk Havalimanı’ndaki yıkımla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklama yaptı. 

Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2053 vizyonunun en iddialı hedeflerinden biri olan “Yeşil Kalkınma Devrimi” doğrultusunda durmadan, yılmadan çalışmaya, Türkiye’yi yeşillendirmeye devam edeceklerini iddia etti.

Tamamlandığında dünyanın en büyük yeşil alanlarından biri olacağını iddia ettiği millet bahçesine ilişkin olarak Kurum, 132 bin 500 ağacıyla millet bahçesinin İstanbul’un merkezinde beş milyon 61 bin metrekarelik yeşil bir koridora dönüşeceğini ve İstanbul’a nefes aldıracağını söyledi. 

Kurum millet bahçesinin iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede güç katacağını iddia ederek “İstanbul’un en merkezi afet toplanma alanı olacak” dedi. Kurum son olarak şu ifadeleri kullandı:

“2053 vizyonumuzun en iddialı hecelerinden biri olan Yeşil Kalkınma Devrimi doğrultusunda durmadan, yılmadan çalışmaya; ülkemizi yeşillendirmeye devam edeceğiz.”

‘Heba olmasına izin vermeyeceğiz’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise daha önce Atatürk Havalimanı’na ilişkin olarak “Heba olmasına izin vermeyeceğiz. 2023’te sonra açacağız” demişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise İmamoğlu’nun açıklamalarının akabinde şunları söylemişti:

“Atatürk Havalimanı hikayesi kapandı gitti. Zaten oranın kuzey ve güney pistinin millet bahçesi olarak yapılması için işe başlanıyor.”

İlgili haber: KOS: İstanbul Havalimanı, Kuzey Ormanlarını emperyalist şirketlerin yağmasına açacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İyi Partili Ali Kıdık ise sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımla Atatürk Havalimanı’nın atar topar yıkılmak istenmesinin asıl nedeninin İstanbul Havalimanı satış görüşmeleri olduğunu söylemişti. Kıdık konuya ilişkin olarak şu iddiaları ortaya atmıştı:

“Abu Dabi Havalimanı işleticisi  @AUH (Abu Dhabi Airport) en ciddi alıcı. Alıcı, İstanbul Havalimanı’nı almak için Avrupa yakasında başka bir havalimanı işletilmeyeceğini fiziki olarak görmek istiyor. Bu sebeple iş makinaları oraya yığıldı. Öte yandan İstanbul Havalimanı’nın satın alınmasının arkasından ikinci adım devreye girecek. Bu tip havalimanını işleten yatırımcılar aynı zamanda o ülkenin yerli havayolunu da işletmek ister. HUB olarak milli havayolumuzu kullandığı İstanbul Havalimanı yeni alıcıları tarafından satın alınma ihtimali çok yüksek. Zira alıcı Abu Dabi havalimanını işletirken Etihad Havayolları’nın da sahibi. ADAC Airport olmazsa devreye Katar girecek. Katar Havalimanını işletenler Katar Airways sahibi. Dolayısıyla Katar Havayolları da THY’ye sahip olmak isteyecek.”

ANKA Haber Ajansı’nın aktardığına göre; İyi Partili Ali Kıdık, “İstanbul Havalimanı’nı satmak için görüşmeler yapılıyor, satabilmek için Atatürk Havalimanı’nı feda ediyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Kınık, şunları söyledi:

Bunun arkasından başka bir şeyler gelecek. Ne gelecek? Havalimanı işleticileri, özellikle işlettikleri havalimanlarında, o ülkenin yerli hava yolu şirketini satın alırlar. Mesela Abu Dabi’de Etihad var. Aynı zamanda oranın havalimanını işletilir. Katar’da, Katar Havalimanı’nı işleten Katar Airway’s var, bunun gibi. Şimdi burayı alacak olan, THY’nin üzerine de çökecek mutlaka. Bu ikinci planda, öyle düşünüyorum ben. Bugün aldığım bilgiler ışığında konuşuyorum tabii. Asıl fotoğraf bu. Yani İstanbul Havalimanı’nı satabilmek için Atatürk Havalimanı’nı feda ettiriyorlar, garanti veriyorlar.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.