Kategoriler: ManşetTürkiye

Arapgir ve Kemaliye sakinlik felsefesini taşıyan Cittaslow Birliği’ne aday olma yolunda

30 ülkede 208 üyeye yayılan Cittaslow hareketi, ‘Yavaş yaşam, yavaş yemek’ felsefesini kente taşımayı amaçlıyor ve bu yönde 72 kriter uyguluyor. Türkiye’de de hali hazırda 14 Cittaslow kent yani sakin şehir bulunuyor. Erzincan’ın Kemaliye ve Malatya’nın Arapgir ilçesi Cittaslow Birliği’ne aday iki yer.

Cittaslow Türkiye Koordinatörü Tunç Soyer Erzincan Kemaliye’de  incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrası Tunç Soyer; “Cittaslow adaylık başvurusu nedeniyle dün Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesini ziyaret ettik. İlçe tabelasının görünmesiyle birlikte şaşkınlık ve heyecanı bir arada  yaşadık. Bu yoğun duyguları yaşamamıza yol açan, birdenbire karşımıza çıkan Fırat (Kara) nehrinin ihtişamıydı. İlçenin içinden geçen ve doğanın bütün haşmetini ortaya koyan nehir, içinden  nehir geçen diğer ünlü kentleri hatırlattı. Ancak, buradaki fark, nehrin karşı yakasındaki vahşi kayalıklarda, koşuşturan dağ keçileriydi. Mimarinin, tarımın, tarihin ve kültürün günümüze kadar başarıyla korunmuş olması nedeniyle, göz kamaştıran bir kent Kemaliye. Dut ve yan ürünleri, Doğa Tarih Müzesi ve Karanlık Kanyonu, Kemaliye’yi özgün ve eşsiz kılıyor. İnanıyorum ki, Cittaslow Kemaliye’ye, Kemaliye, Cittaslow’a çok yakışacak. Bunun için elimizden gelen ne varsa büyük bir gayretle yapacağız” dedi.

Doğa Tarih Müzesi, Kemaliye

Tunç Soyer sözlerini Kemaliye’nin Apçağa köyünde yaşamış Ahmet Kutsi Tecer’in şiiriyle son verdi:

“Orda bir köy var, uzakta,

O köy bizim köyümüzdür.

Gezmesek de, tozmasak da

O köy bizim köyümüzdür. ”

Arapgir

Malatya’da da Arapgir ilçesi bu statüye kavuşmak için ilde ilk müracaat eden ilçe oldu. Samime Aydınlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Cittaslow (Sakin Şehirler) Birliği’ne üyelik süreci tanıtım toplantısına Arapgir İlçe Kaymakamı Salih Sak, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Seferihisar Belediye Başkanı Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı ve Türkiye Koordinatörü Tunç Soyer, AK Parti Arapgir İlçe Başkanı Mehmet Tümer, CHP Arapgir ilçe Başkanı Hüseyin Akşahin, belediye meclis üyeleri ile daire amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

Arapgir’de incelemelerde bulunan Cittaslow Türkiye Koordinatörü Tunç Soyer, “Cittaslow adaylık süreci nedeniyle Kemaliye’den sonra Malatya/Arapgir’e gittik. Kemaliye ilçesinin olağanüstü güzellikleri daha hafızamızda tazeliğini korurken,  Arapgir’in kendine özgü zenginlikleri ile karşılaşmak son derece mutlu etti. Geçmişi, Anadolu’nun tamamı gibi binlerce yıl öncesine gidiyor. Her daim, Yukarı Fırat Havzasının en önemli durak noktalarından, yerleşim alanlarından biri olmuş. Eski güzelliğinden çok şey kaybetmiş olsa da hala albenisini, cazibesini koruyor” dedi.

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir mahalle olan Akyaka, Isparta’da Eğirdir ve Yalvaç, Sinop’un Gerze, Çanakkale’nin Gökçeada, Şanlıurfa’nın Halfeti, Ordu’nun Perşembe, Artvin’in Şavşat, İzmir’in Seferihisar, Sakarya’nın Taraklı, Erzurum’un Uzundere, Kırklareli’nin Vize, Aydın’ın Yenipazar ve Bolu’nun Göynük ilçeleri Türkiye’nin en sakin şehir unvanına sahip yerleri olarak Cittaslow Birliği’ne üye.

 

(Seferihisar Belediyesi)