Kategoriler: KadınManşet

Aralık ayı erkek şiddeti raporu: Erkekler 12 kadını öldürdü

Bianet’in aylık olarak yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre Aralık ayında erkekler tarafından 12 kadın öldürüldü, 14 kadın ile kız çocuğuna tecavüz edildi, 17 kadın yaralandı, 15 kadın ise taciz edildi. Bu rakamların sadece resmi kayıtları ya da haberlere yansımış olayları içermesi gerçek tablonun çok daha vahim olduğunun açık bir göstergesi.

2012’nin ilk 11 ayında ise resmi kayıtlara göre toplam 147 kadın öldürüldü, 123 kadın tecavüze, 208 kadın şiddete, 126 kadın tacize maruz kaldı.

Aralık ayı rakamları şu şekilde

Cinayet: Erkekler Aralıkta 12 kadın öldürdü. Erkeklerden ikisi cinayetin ardından intihar etti, biri polise teslim oldu. En çok cinayet İstanbul’da gerçekleşti.

Üç cinayet çıkarılan uzaklaştırma kararına ve kadınların polise defalarca şikayette bulunmasına rağmen engellenemedi. Bir kadın eski sevgilisi hakkında çıkarttığı uzaklaştırma kararına, iki kadın ise sevgilileri hakkında verdikleri onlarca şikayet dilekçesine rağmen öldürüldü.

Kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Ardahan, Batman, Bursa, Diyarbakır, İstanbul (3), Kayseri, Konya, Mardin ve Van. Öldüren erkeklerin yaşları 23-60, katledilen kadınların yaşları 19-57 arasında değişti.

Tecavüz : Aralıkta erkekler dokuz ilde 14 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. En çok tecavüz İstanbul’da yaşandı. Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul (5), İzmir, İzmit, Urfa (2) ve Yalova.

Tecavüzler sonucu 69 erkek gözaltına alındı, dördü tutuklandı, biri izinli çıktığı cezaevine geri gönderildi. Tecavüzcülerin yaşları 21-36, tecavüze uğrayanların yaşları 13-54 arasında değişiyor.

Şiddet- yaralama:  Erkekler Aralıkta 13 ilde 17 kadını yaraladı. İki kadın saldırganlarına karşı uzaklaştırma kararına rağmen şiddet gördü. Bir erkek sığınma evindeki kızını dövdü. Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. 10 kadını kocaları, ikisi babaları, biri eski kocası, biri imam nikahlı kocası, biri iş arkadaşı, biri sevgilisi, biri tanımadığı erkeklerden şiddet gördü.

En çok şiddet İstanbul’da yaşandı. Aralıkta erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana, Adıyaman, Alanya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul (3), Kayseri, Kocaeli (2), Konya, Kütahya ve Sakarya (2).

(Bianet)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi