Kategoriler: Yerel

Antalya’lılardan HES protestosu

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gömbe beldesinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santralı (HES) sivil toplum örgütleri ve köylülerce protesto edildi.

”Antalya, Isparta, Burdur Dereleri Gönlünce Aksın Çevre Platformu” öncülüğünde, Gömbe beldesine bağlı Yayla Çukurbağ köyündeki Uçarsu ve Kocaçay mevkileri üzerinde kurulması düşünülen Akalan regülatörü ve HES projesi için Gömbe Belediye binası önünde basın açıklaması yapıldı. Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, belde belediye başkanları ve bazı muhtarlar da destek verdi.

Platform adına açıklama yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, yapılması planlanan HES’in yalnızca Gömbe’nin değil, Türkiye’nin sorunu olduğunu, HES’lerin kurulma amacının suların özelleştirilmesi ve satılması olduğunu öne sürdü.

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin de bölgedeki HES projesine karşı olduklarını belirterek, ”Yapılacak santral, sadece Gömbe’ye değil, tüm Kaş, Elmalı ve köylerine zarar verecek. Bu uygulama, tarımın, meyveciliğin ve yayla turizminin sonu olur” diye konuştu.

Bayındır Köyü Muhtarı Recep Çıtak da Yeşilgöl, Uçarsu ve Gömbe beldesindeki Uçarsu-Kocaçay güzergahının önceki yıllarda doğal sit alanı olarak belirlendiğini, bölgenin korunması gereken yerler arasında bulunduğunu ifade etti.

Söz alan 7 çocuk 20 torun sahibi çiftçi 80 yaşındaki Hacı Ahmet Kösekaya, ”Su kutsaldır. Satılamaz. Toprağı, suyu satarsak çocuklarımıza nasıl bakacağız. HES kurulursa köyümüzde tarımcılık, meyvecilik biter. O zaman biz ne iş yapacağız” dedi.
Elmalı Kaymakamı devreye girdi

Basın açıklaması ve protesto gösterisinin ardından grup, Elmalı ilçesine geçerek, burada da gösteri düzenledi.

HES projesini hayata geçirecek şirketin yetkililer ve köylüler için bilgilendirme toplantısını yapacağı haberini alan ve toplantıyı protesto için DSİ binası önünde toplanan platform üyeleri, burada da açıklama yaptı. Basın açıklaması sırasında alana gelen Elmalı Kaymakamı Murat Çekmen, grup sözcülerine, aralarından seçilecek temsilcilerle toplantıya katılma ve fikirlerini şirket temsilcilerine iletmeleri çağrısında bulundu.

Platform temsilcilerinin seçtiği bir heyet, DSİ salonundaki toplantı odasına geçerek şirket temsilcilerine HES projesiyle ilgili tepkilerini iletti. (aa)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi